steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

13 februari 2015

De vossen gaan los! Wie meldt de eerste oostelijke in 2015?


Aan de onderzijde is oostelijke vos moeilijk te herkennen (foto: kars Veling)
Ze hebben de hele winter in winterslaap ergens verscholen gezeten, maar nu de eerste voorjaarsdagen zich aandienen ontwaken ze en ze zouden vandaag zomaar tevoorschijn kunnen komen: de vossen.

We hebben het niet over het zoogdier, maar over de vlinders. Kleine vos is de meest algemene en deze komt in heel Nederland veel voor. Maar ook de zeldzame grote vos en de nieuwkomer oostelijke vos hebben als vlinder de winter doorgebracht en ook deze zullen binnenkort weer kunnen worden gezien. We zijn vooral benieuwd of van de honderden oostelijke vossen die vorig jaar aanwezig waren er veel de winter hebben overleefd. Uit het heel Nederland zijn vorig jaar wel oostelijke vossen gemeld via waarneming en telmee, maar de meeste zijn gezien in het westen van het land. Dat is dus ook de regio waar de trefkans het grootst is. Nu in het voorjaar gaan ze op zoek naar een partner. Het is de vraag of er zoveel vlinders zijn dat ze een reƫle kans hebben om een soortgenoot tegen te komen. Mocht dat lukken en als er succesvol kan worden gepaard moet het vrouwtje haar eitjes afzetten op geschikte waardplanten. Rupsen zijn kieskeurige dieren en die van oostelijk vos zijn gespecialiseerd op wilg en iep en met name die eerste is volop aanwezig.


V.l.n.r.: kleine, grote & oostelijke vos (foto's: kars Veling)

De lichte (gele) poten zijn kenmerkend voor de oostelijke vos (foto: Kars Veling)
Voor de grote vos geldt eigenlijk hetzelfde. Ook voor deze soort is de trefkans van ontmoeting tussen mannetje en vrouwtje een bottle-neck. De waardplanten zijn dezelfde als van de oostelijke vos, dus dat zal niet beperkend zijn. De drie vossen lijken op elkaar en je moet een combinatie van kenmerken gebruiken voor een zekere determinatie. In dit overzicht vind je de belangrijkste kenmerken. De meeste bevinden zich op de bovenzijde van de vlinders. Probeer dus een open vlinder te zien te krijgen. Zie je een vos de komende weken en twijfel je of het wel de algemene kleine vos is, probeer er een foto van te maken (het liefst van de bovenzijde) en geef door via Waarneming of telmee. De gegevens zullen snel worden verwerkt en we komen binnenkort terug met de eerste tussenstand.




Degene die de eerste, buiten actieve, oostelijke vos met bewijsmateriaal doorgeeft ontvangt de prachtige spiksplinternieuwe nachtvlindergids!
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen