Nieuwsbericht

Bont zandoogje vergist zich

dinsdag 13 februari 2024

Het bont zandoogje komt tegenwoordig overal in ons land voor en zit ook veel in tuinen. Ze vliegen een groot deel van het jaar, in opeenvolgende generaties, maar begin februari is echt wel heel vroeg. Het bont zandoogje dat op 7 februari zat te zonnen in Utrecht moet zich wel vergist hebben.

Bont zandoogjes komen meestal pas vanaf begin april uit de pop. Bont zandoogjes komen meestal pas vanaf begin april uit de pop.

De eerste bont zandoogjes vliegen normaal gesproken in april. Incidenteel worden er ook eerder wel eens vlinders actief, en de tot nu toe vroegste melding kwam uit begin maart. Het is dan ook verrassend dat Maarten van Kempen op 7 februari een 'actieve' vlinder vond in Utrecht (zie foto hier onder). In iedere winter zijn er wel eens extreem vroeg ontpoppende vlinders, maar vaak zijn het onnatuurlijke omstandigheden die daartoe leiden. Regelmatig komt een pop mee naar binnen in de kerstboom, en zo kun je zomaar een koolwitje of oranjetipje tussen de engeltjes hebben vliegen.

 

Heet onder de voeten


Het bont zandoogje in Utrecht zat te zonnen, maar was wel in een natuurlijke omgeving. Waarschijnlijk was de vlinder vlakbij uit de pop gekomen. Het bont zandoogje overwintert namelijk als pop en is geen vlinderoverwinteraar zoals citroenvlinder en dagpauwoog. Deze zijn als vlinder ergens weggekropen en kunnen dus snel tevoorschijn komen als de omstandigheden gunstig zijn. Wellicht dat de pop van het zandoogje op een beschutte maar wel snel opwarmende plek hing, want een kort moment van zonnig warm weer leidt niet direct tot het uit de pop kruipen van een vlinder. Vaak is het een optelling van dagen met gunstige temperaturen en daglengtes die het uitkomen veroorzaakt.

Vlinders in de winter

Ben je benieuwd waar vlinders verblijven in de winter? Lees dan eens verder op deze pagina.

Lees verder

2024 BontZandoogje KarsVeling Natuurbericht ParargeAegeria waarneming