steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

21 juni 2010

Alweer een zeldzame ontdekking!


De weegbreebeer die op 6 juni 2010 op de Sint-Pietersberg werd waargenomen door Jan Dekker.
Op 6 juni werd door Jan Dekker een zeer bijzondere waarneming gedaan op de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg: de weegbreebeer (Parasemia plantaginis).

Aangezien de waarnemer vanwege de zeldzaamheid in eerste instantie niet helemaal zeker was van zijn waarneming, heeft hij de foto die hij gemaakt had op het gezamenlijke forum van Waarneming.nl en Telmee geplaatst. Daar bleek al snel dat het wel degelijk om de weegbreebeer ging.
Op Vlindernet staat bij de verspreiding van deze soort: 'Een zeer zeldzame soort die vroeger een populatie had in het uiterste zuidoosten van Limburg; waarschijnlijk niet meer inheems.' Voor 1980 had de weegbreebeer diverse populaties rond Epen en Vaals. In 1983 zijn er in Vijlen nog twee mannetjes waargenomen, maar daarna is de soort niet meer gemeld uit de regio. Heel bijzonder dus, dat er nu weer een exemplaar gezien is op de Sint-Pietersberg.

Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen