steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

4 augustus 2015

Blauwe en bruine blauwtjes


Bruin blauwtje wordt regelmatig gemeld de afgelopen dagen
De eerste dagen van augustus zijn de blauwtjes flink losgekomen. In de tuinvlindertelling was het boomblauwtje al flink hoog geëindigd en buiten de tuin worden nu vooral veel icarusblauwtjes gezien. Ook de Rode Lijstsoort bruin blauwtje wordt regelmatig gemeld.

Laatstgenoemde twee soorten blauwtjes zitten bij voorkeur in bloemrijke graslanden, duinen en bermen. De waardplant van het algemene icarusblauwtje is vooral rolklaver, maar ook wel kleine klaver en andere vlinderbloemigen. De rupsen van bruin blauwtje zijn gespecialiseerd op reigersbek en ooievaarsbek. Ze kunnen gewoon door elkaar voorkomen en dan is de herkenning soms wel een probleem. Een flink deel van de foto’s die de waarnemers bij hun melding van bruin blauwtje plaatsen blijken toch icarusblauwtjes te zijn. Dat probleem geldt niet voor mannetjes van icarusblauwtje, want die zijn felblauw van boven, terwijl bruin blauwtje, zoals de naam al doet vermoeden, bruin is.


Van boven lijken icarusblauwtje vrouwtjes en bruin blauwtjes sterk op elkaar. Bij verse vlinders valt de geblokte franje van bruin blauwtje op (foto's: Kars Veling)

De belangrijkste en gemakkelijkste kenmerken zijn te zien op de onderzijde, dus als de vlinder met de vleugels dicht zit, of als ze open zitten, maar van onderen kunnen worden bekeken. Alle vlinders hebben twee paar vleugels, de voorvleugels, die het dicht bij de kop zitten en de achtervleugels. Op de onderkant van die voorvleugels zit een rij stippen en een grotere stip daaronder. Als je vanaf de grote stip verder in de richting van het lijfje gaat zien we bij icarusblauwtje nog een of twee extra zwarte stippen, de zogenaamde wortelvlekken. Bij het bruin blauwtje ontbreken die.
 

Icarusblauwtje (links) heeft duidelijke wortelvlekken, die bij bruin blauwtje (rechts) ontbreken (foto's: Kars Veling)

Sommige vrouwtjes icarusblauwtje zijn sterk blau bestoven (foto: Kars Veling)
Ook op de onderzijde van de achtervleugels is een goed kenmerk aanwezig en dat is fijn als de vlinder in rust zit, want dan is de voorvleugel weg gestoken en niet meer te zien. In bijgaande foto’s is het verschilkenmerk weergegeven. Bij icarusblauwtje liggen drie stippen in een lijn, terwijl er bij bruin blauwtje een duidelijke knik zit. We noemen dit kenmerk de ‘hockeystick’. De komende weken zijn deze blauwtjes er nog volop en kunt u ervan genieten en ook oefenen in de herkenning ervan. Het lijken kleine pietluttige kenmerken, maar als je weet waar je op moet letten hoeft de juiste naamgeving geen enkel probleem te zijn.
 

De stippen in de vorm van een hockeystick bij bruin blauwtje (rechts). Bij icarusblauwtje (links) liggen de stippen in een rechte lijn (foto's: Kars Veling)

Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen