steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

18 mei 2016

Citroenvlinders in je tuin?

Een van de meest opvallende voorjaarsvlinders is citroenvlinder. Vanaf de eerstee zonnige dagen in maart zie je, vooral de felgele mannetjes, volop patrouilleren. Vrouwtjes zijn onopvallender, zowel in gedrag als in kleur. Ze zetten nu hun eitjes af, misschien wel bij u in de tuin. Als u tenminste vuilboom in de tuin hebt.

De vrouwtjes van citroenvlinder zijn groenwit van kleur en lijken vanuit de verte wel op een koolwitje. Ze zijn alleen duidelijk groter en hebben geen enkele zwarte tekening op de vleugels. Op dit moment zijn de vrouwtjes nog volop te zien, terwijl er steeds minder mannetjes zijn. Deze hebben gepaard en sterven nu. De vrouwtjes gaan de komende tijd nog door met het afzetten van eitjes. Ze doen dat op de jong ontluikende bladeren van hun waardplant. Het zijn wegedoorn (Rhamnus cathartica) en vuilboom (Rhamnus frangula) waarop de rupsen helemaal zijn gespecialiseerd. Zonder een van beide kan een citroenvlinder zich niet voortplanten. Wegedoorn komt met name in de kuststrook voor en in het binnenland is vuilboom, die ook sporkehout genoemd wordt, de enige waardplant.

Een ei van citroenvlinder op een nog gevouwen vuilboomblad (foto: Kars Veling)
Vuilboom komt veel voor in de ondergroei van bossen, maar ook in tuinen past hij prima. Het is een flinke struik, maar erg groot wordt hij niet, dus ook in een kleine tuin is er plaats voor. Het is niet alleen de waardplant voor citroenvlinder, maar in het voorjaar zetten ook boomblauwtjes er hun eitjes op af en hun rupsen leven in de bloemknoppen. Vuilboom heeft heel erg veel bloemen en dat maakt hem ook tot een belangrijke nectarbron. Ook voor bijen en andere insecten is het een enorm belangrijke plant.
 

Citroenvlinder, het gele mannetje links en het meer groenige vrouwtje rechts (foto: Kars Veling)

De rupsen zitten vaak langs de bladnerf en vallen dan niet er op (foto: Kars Veling)
Een ei-afzettend vrouwtje van citroenvlinder kun je herkennen aan haar zoekende vlucht. Ze fladdert op en neer door je tuin en rond de vuilboom. Regelmatig gaat ze ook even zitten en van dichterbij zie je dan dat ze haar achterlijf kromt. Als dat net even wat langer het geval is kun je vast en zeker een eitje vinden. Ze zetten hun eitjes af op de net ontluikende bladeren, vaak als ze nog dubbelgevouwen zijn. De rupsen die uit de eitjes komen hebben dan lekker vers en mals blad om van te eten. Nu kun je in je tuin zowel eitjes als rupsen vinden. In de komende weken zullen de rupsen een aantal maal vervellen en in juni verpoppen ze ergens aan de plant. In juli verschijnen de verse citroenvlinders, maar in de zomer zijn ze veel minder opvallend dan in het voorjaar.

Heeft u eitjes, rupsen of citroenvlinders in de tuin geef dat dan door via de Jaarrond Tuintelling.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen