steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

27 juli 2012

Dagpauwogen op de vlinderstruik!


Zal de dagpauwoog dit jaar het meest geteld worden? (foto: Wanny Schelling)
In iedere straat zie je ze wel staan in verschillende tuinen: de vlinderstruik, ook wel buddleia genoemd. En eindelijk zitten er weer vlinders op de buddleia, waarbij de dagpauwoog een van de talrijkste is. Vermoedelijk wordt volgende week de piek bereikt. Net op tijd voor de tuinvlindertelling op 4 en 5 augustus. Gaat de dagpauwoog de winnaar van 2012 worden?
 


De dagpauwoog is een veel voorkomende vlinder die overal in Nederland gezien kan worden. Hij gebruikt brandnetel als waardplant voor de rups, en dat is in ons land natuurlijk geen zeldzaamheid. Toch gaat het al jaren slecht met de dagpauwoog. De aantallen uit het begin van de jaren negentig worden nergens meer gehaald. En juist de dagpauwoog komt veel in tuinen voor, en is dus voor veel mensen een van de tuinvlinders bij uitstek.
 


Normaal worden de meeste dagpauwogen gezien in de tweede helft van juli (zie grafiek met de resultaten van het Landelijk Meetnet Vlinders). Maar dit jaar lijkt alles een beetje later.

Tuinvlindertelling

De dagpauwoog kan vaak gezien worden op de vlinderstruik
Normaal worden de meeste dagpauwogen gezien in de tweede helft van juli (zie grafiek met de resultaten van het Landelijk Meetnet Vlinders). Maar dit jaar lijkt alles een beetje later. We lijken nu eind juli nog steeds in de opbouwfase te zitten. Vermoedelijk wordt volgende week de piek bereikt. Net op tijd voor de tuinvlindertelling op 4 en 5 augustus. Gaat de dagpauwoog de winnaar van 2012 worden?

Doe mee aan de tuinvlindertelling op 4 en 5 augustus! Kijk op www.vlindermee.nl voor meer informatie


Het Landelijk Meetnet Vlinders is een samenwerkingsproject van De Vlinderstichting en het CBS, in het kader van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM), in opdracht van het Ministerie van EL&I. Dankzij dit meetnet kunnen we de ontwikkelingen in de vlinderstand nauwgezet volgen. Alle hulp en medewerking is welkom. Wilt u meedoen, dan kunt u zich aanmelden bij De Vlinderstichting.

 
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen