steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

31 juli 2014

Een nieuwe Europese nachtvlinder


Ericeia inangulata (foto Marcel Prick)
Het gebeurt niet vaak dat er een nieuwe vlindersoort in Nederland opduikt. Maar een nieuwe vlindersoort voor Europa vinden in Nederland is al helemaal een bijzonderheid.

Op 22 juli vonden Marcel Prick en Arnold Wijker in het Vijlenerbosch een vlinder die in eerste instantie voor een oud (‘afgevlogen’) exemplaar van de getande spanner (Odontopera bidentata) werd gehouden. Maar al heel snel lieten zij die gedachte varen. Uiteindelijk kwamen zij tot de conclusie dat het een nieuwe soort voor Nederland moest zijn en dat de soort verwant zou kunnen zijn aan de wikke-uil (Lygephila pastinum), omdat de vlinder qua grootte en vorm een beetje aan deze soort deed denken. Nog diezelfde nacht werd thuis Europese literatuur geraadpleegd, maar zonder resultaat. Daarom werden foto’s van de vlinder naar Rob de Vos (Naturalis Biodiversity Center) gestuurd die al snel met een reactie kwam. Hij was niet eens verrast toen hij de foto’s zag. Het beestje kwam hem heel gewoon voor, maar bedacht toen “wacht eens even, deze is in Nederland gevangen!' Verder schreef hij dat het inderdaad een heel gewone vlinder is, maar niet in Europa. Het is een vrouwtje van Ericeia inangulata Guenée, 1852 [Erebidae (Spinneruilen), Erebinae, Hulodini], een soort uit het Indo-Australische gebied. Ook in Afrika worden exemplaren gevonden, dus mogelijk versleept met goederen of is er dan toch misschien sprake van migratie? Rob kent dit beestje van Nieuw Guinea, waar hij onderzoek doet. Voor zover bekend is de soort nog nooit eerder in Europa vastgesteld.

Ericeia inangulata (foto Marcel Prick)
Het is onwaarschijnlijk dat deze vlinder op eigen kracht uit India of Indonesië naar hier is gekomen, dus vermoedelijk is het een meelifter, verstekeling geweest in groenten of tropisch fruit.
Het mannetje en het vrouwtje zijn verschillend qua kleur en tekening (seksueel dimorf), waarbij het mannetje contrastrijker getekend is dan het vrouwtje. De waardplanten van de rups behoren meestal tot de Vlinderbloemenfamilie (Leguminosae of Fabaceae) zoals Acacia, Albizia, Cassia, Dalbergia, Mimosa, Senna en Xylia.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen