steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

20 april 2012

Eikenhakhoutbrigade wint vrijwilligersprijs


Eikenhakhoutbeheer is goed voor vlinders, waaronder de kleine ijsovgelvlinder
Het afgelopen winterseizoen hebben vele vrijwilligers ruim 50.000 uur geïnvesteerd in natuur en landschap in Overijssel. Om de vrijwilligers voor deze enorme prestatie te bedanken, verzorgde Landschap Overijssel op donderdag 19 april 2012 de traditionele 'Kapavond'.

Hoogtepunt van de avond was de uitreiking van de Vrijwilligersprijs 2012. Zo’n 200 vrijwilligers zagen hoe Martin Knol, voorzitter van Landschap Overijssel deze prijs met veel waardering overhandigde aan Hans Kamerling, coördinator van de Eikenhakhoutbrigade Twente.
 
De Eikenhakhoutbrigade Twente onderhoudt al zo’n vijf jaar houtwallen, hakhoutbosjes en takkenrillen. Bij hun activiteiten wordt de brigade ondersteund door De Vlinderstichting en Landschap Overijssel.

Goed voor vlinders en andere dieren

Door eiken af te zagen, leveren deze vrijwilligers een onmisbare bijdrage aan het behoud van karakteristieke landschapselementen en het kleinschalige landschap. Dit beheer is goed voor vlinders, zoals de kleine ijsvogelvlinder.
 
Er komt weer meer licht in het bos, waar deze vlinders van profiteren. Ook vele vogels en andere diersoorten profiteren van de afgezaagde eiken. Zo zijn de achtergebleven eikenstronken van levensbelang voor het zeer zeldzame vliegend hert. Dit grootste vliegende insect van ons land leeft vijf jaar lang als larve in oude eikenstronken om vervolgens slechts een paar weken als kever rond te vliegen met slechts één doel: voortplanting.
 
Dankzij de Eikenhakhoutbrigade Twente zijn er weer voldoende oude stronken, wat de overlevingskansen van dit unieke dier aanzienlijk verbetert.
 
De Vlinderstichting feliciteert Hans Kamerling van harte met deze prachtige prijs! 
 
Lees meer op de website van Landschap Overijssel
 

Dankzij de Eikenhakhoutbrigade Twente zijn er weer voldoende oude stronken, wat de overlevingskansen van dit vlinders en andere dieren aanzienlijk verbetert.

Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen