steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

21 december 2011

Gaat Bleker vlinders beter beschermen?


Het bedreigde spiegeldikkopje (foto: Kars Veling)
In de Tweede Kamer gaf staatssecretaris Bleker aan dat in de concept-Natuurwet de bescherming van bedreigde soorten onvoldoende is geregeld. De Vlinderstichting roept staatssecretaris Bleker op om op dit punt de Natuurwet aan te passen.

De Vlinderstichting heeft al eerder een inspraakreactie gegeven op de conceptwet en blijkbaar waren de daar genoemde argumenten overtuigend. De Vlinderstichting noemt nu in een rechtstreekse reactie aan de staatssecretaris drie essentiƫle onderwerpen voor de bescherming van vlinders:
  1. Uitgangspunten van de wet worden niet alleen economische en organisatorische onderwerpen, maar ook de noodzaak om natuur en landschap veilig te stellen voor komende generaties.
  2. Vlinders die op de Rode Lijst staan, categorieƫn bedreigd en ernstig bedreigd, krijgen speciale bescherming en worden daartoe opgenomen in de natuurwet.
  3. Ook de leefgebieden van deze bedreigde vlinders krijgen speciale bescherming en worden daartoe opgenomen in de natuurwet.
Voor deze punten heeft De Vlinderstichting concrete wijzigingsvoorstellen aangereikt.

Wordt grote parelmoervlinder (foto: Kars Veling) opgenomen in de nieuwe natuurwet?
Aanleiding voor de oproep is het feit dat 68% van de Nederlandse vlinders de afgelopen honderd jaar is verdwenen uit Nederland of nu alsnog dreigt te verdwijnen. Om deze reden is het belangrijk dat vlinders van de Rode Lijst, waaronder spiegeldikkopje en grote parelmoervlinder, worden opgenomen in de natuurwet. In de huidige concept-tekst van de Natuurwet zijn slechts drie soorten dagvlinders en hun leefgebieden nog beschermd. De staatssecretaris heeft inmiddels zelf aangegeven dat hij de bescherming van bedreigde soorten nu onvoldoende vindt in de concepttekst. Daarbij verwees hij ondermeer naar De Vlinderstichting, als organisatie die met overtuigende argumenten was gekomen. De Vlinderstichting vindt het een belangrijke stap dat de staatssecretaris de bescherming van bedreigde soorten alsnog wil gaan regelen. Wij gaan er nu vanuit dat onze wijzigingsvoorstellen in het volgende concept van de wet zijn opgenomen. 
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen