steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

28 mei 2010

Gerande spanner overal te zien


Foto: Kars Veling
In de buurt van wilgen of populieren is momenteel de gerande spanner aan te treffen. Het is een gewone soort die verspreid over het land voorkomt. Deze nachtvlinder kun je ook overdag zien, want hij laat zich snel opjagen.

De meeste nachtvlinders zijn, zoals de naam al doet vermoeden, alleen ’s nachts actief, maar een flink aantal soorten is gewoon overdag te zien. Dan is er ook nog een groep die wel ’s nachts actief is, maar die overdag gemakkelijk wordt verstoord en dan, wegvliegend toch opvallend is. Tot die laatste categorie hoort de gerande spanner (Lomaspilis marginata). Het is een heel gewone soort die verspreid over het hele land voorkomt in bossen, wilgenstruwelen, heiden, moerassen en populierenaanplanten. De vlinder vliegt van eind april tot eind augustus in meerdere generaties, soms zelfs tot eind september. De vlinder lijkt wel opvallend gekleurd, maar stilzittend op een blad lijkt hij erg op een vogelpoepje en zie je hem toch snel over het hoofd. De rups leeft vooral op de laag bij de grondse uitlopers van de stam van wilg of populier en op uitlopers na het knotten. De soort overwintert als pop in de grond.


Foto: Kars Veling

Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen