steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

10 juni 2010

Grote keizerlibel of toch gaffellibel?

Afgelopen dagen zijn er bij De Vlinderstichting een aantal foto’s binnengekomen van de grote keizerlibel, waarvan de waarnemer dacht dat het om de gaffellibel ging. Ondanks dat deze twee soorten ieder uit een andere familie komen, is het niet geheel onbegrijpelijk dat deze twee soorten met elkaar worden verward.

Als beginnende libellenwaarnemer wordt er vaak gedetermineerd op kleur. Als dan een grote keizerlibel wordt gezien met zo’n mooi felgekleurd groen borststuk is niet geheel onbegrijpelijk dat deze wordt aangezien voor de gaffellibel.

Gaffellibel

Foto: Kim Huskens
De gaffellibel is een zeer zeldzame soort en leeft in schone beken en rivieren met een zandige bodem en bomen langs de waterkant. Hij is 5 tot 5,5 cm groot en komt uit de familie rombouten die te herkennen is aan de ogen die uit elkaar staan. De gaffellibel zelf is herkenbaar aan de grasgroene kleur van het borststuk en een heldergele kleur op het achterlijf met een zwarte tekening.
 

Grote keizerlibel

Foto: Alwin Koning
De grote keizerlibel is een algemene soort en komt in heel Nederland in allerlei stilstaande water voor. Het is de één na grootste libel, met een lengte van 7 tot 8 cm. De grote keizerlibel komt uit de familie glazenmakers, die te herkennen is aan de ogen die elkaar op een grote afstand raken. Het borststuk van de grote keizerlibel is groen gekleurd en vrijwel ongetekend. De lichte delen op het achterlijf zijn bij het mannetje voornamelijk blauw en bij het vrouwtje lichtblauw tot blauwgroen. Op de rug van het achterlijf bevindt zich een brede donkere streep.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen