steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

7 juli 2015

In Middelharnis zeer zeldzame bruine prachtuil gezien


De bruine prachtuil uit Middelharnis (foto: Gerda van Rijn).
Een dag nadat de melding van de kersenspinner binnenkwam (Nieuwsbericht van maandag) was er al de volgende spectaculaire nachtvlinderwaarneming. Op Goeree-Overflakkee werd op 4 juli een bruine prachtuil gezien.

De melding kwam via Twitter van Gerda van Rijn en de bijgevoegde foto liet geen twijfel: bruine prachtuil. Dit is een uiterst zeldzame nachtvlinder, die nog maar tweemaal in Nederland is gezien, namelijk in 1965 in Goes en in 2007 in Apeldoorn. Gevraagd naar meer informatie verteld Gerda: “Zaterdagavond 4 juli ontving ik een bericht van een collega over een nachtvlinder in haar huis. Zij vroeg zich af of dit een bijzonder exemplaar was en hoe zij deze nu weer buiten kon zetten, daar ze hem niet makkelijk te pakken kreeg. Als het over vlinders gaat komen alle collega's altijd even bij mij vragen: welke vlinder is het? Wat schetst mijn verbazing bij het doorzoeken van de nachtvlindergids? Het is een bruine prachtuil .... Van deze soort zijn nauwelijks recente waarnemingen bekend in NL. Nou het is m toch echt”. Gerda besluit haar korte beschrijving met de volgende hartenkreet: “Wat kan een mens toch blij worden van een (nacht)vlinder”.

Het extreem warme weer heeft vast en zeker gezorgd dat de soort in ons land te zien is, want op vlindernet wordt het leefgebied als volgt beschreven: “In het buitenland komt deze uil voor in steengroeven en op het zuiden gerichte hellingen met een extreem warm microklimaat”. De waardplanten, waarop de rupsen zijn gespecialiseerd zijn volop aanwezig hier, want het gaat om allerlei loofbomen en struiken zoals braam, wilg en sleedoorn.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen