steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

15 september 2011

Inspraakreactie De Vlinderstichting op Structuurvisie

De Vlinderstichting heeft gereageerd op de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. We verwachten negatieve gevolgen voor vlinders en libellen als de voornemens uit deze visie worden uitgevoerd.


Een van de voornemens in de visie is dat diverse verbindingszones niet meer worden aangelegd. Een van de soorten die hiervan het slachtoffer kunnen worden is de grote vuurvlinder. Deze Europees beschermde soort heeft in Nederland nog twee populaties. Als de robuuste verbindingszone de Natte As niet wordt aangelegd, zoals in de visie wordt voorgesteld, worden deze twee straks niet met elkaar verbonden. Met de uitvoering van het nieuwe plan wordt de hoop op een duurzame toekomst voor de kleinste populatie, in de Rottige Meente, een stuk kleiner. De grote vuurvlinder, waarvan de ondersoort batava alleen maar in Nederland voorkomt, wordt daarmee veel kwetsbaarder.

In de reactie geeft De Vlinderstichting aan dat voordat deze beslissing wordt genomen, eerst goed moet worden onderzocht wat die wijzigingen betekenen voor individuele soorten. Door het niet aanleggen van de robuuste verbindingszones wordt natuur minder goed beschermd. Populaties kunnen hierdoor op de langere termijn zelfs verdwijnen. Lees hier de hele inspraakreactie van De Vlinderstichting.

Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen