Nieuwsbericht

Kleine vos, atalanta, dagpauwoog of toch distelvlinder?

dinsdag 28 juli 2015

Komend weekend is weer de jaarlijkse tuinvlindertelling. Duizenden mensen tellen een kwartier lang welke vlinders ze in hun tuin tegenkomen. Kleine vos was de afgelopen jaren vaak de meest gemelde vlinder, maar is dat dit jaar weer zo?

Traditioneel is het eerste weekend van augustus de landelijke tuinvlindertelling. Van vrijdag tot en met zondag worden dan in het hele land en ook in België bijgehouden welke vlinders er in de tuin te zien zijn. Begin augustus is normaal gesproken voor tuinvlinders een goede periode. Hoewel er veel vlinders in de tuin gezien kunnen worden zijn er een aantal ‘typische’ tuinvlinders. Deze worden ook wel de kroeglopers genoemd, omdat ze zeer mobiel zijn en overal te zien zijn waar wat te drinken is. Ze komen langs in de tuin, drinken wat en vertrekken weer.

Tot de kroeglopers rekenen we onder andere de kleine vos. Deze is de afgelopen zes jaar viermaal de meest getelde soort geweest. Tot nu toe zijn er nog niet veel kleine vossen, maar het kan goed zijn dat komend weekend de nieuwe generatie massaal verschijnt. Op dit moment lijken dagpauwoog, atalanta en distelvlinder ook een goede kans te maken om de meest waargenomen vlinder te worden.

Andere vlinders die veel tijdens de komende tuinvlindertelling gezien kunnen worden zijn de koolwitjes. Er zijn er drie, waarvan klein koolwitje (met een klein, recht afgesneden grijze vleugelpunt) het meest voorkomt. Ook groot koolwitje is te verwachten en deze is herkenbaar aan een grote, rondlopende zwarte vleugelpunt. Het klein geaderd witje, waarbij er grijze schubben langs de aderen zitten, is meer een vlinder van natuur- en bosgebieden, maar ook deze komt zeker langs in tuinen.

Het boomblauwtje is ook een vlinder die veel in tuinen gezien wordt, hoewel hij ook voorkomt op heiden en in open bosgebieden. Dit prachtige felblauwe vlindertje vliegt vaak door de tuin op een meter of 2 hoog langs de struiken. De vrouwtjes zetten eitjes af op knoppen van bijvoorbeeld klimop, maar we hebben de afgelopen dagen ook diverse meldingen gehad van eitjes op kattenstaart. Deze bloeit nu volop en heeft ook nog voldoende bloemknoppen. Het boomblauwtje heeft aan de onderzijde (dus als de vleugels dicht zijn) een zilvergrijze kleur en kleine zwarte ‘inktspatten’. Hij heeft geen oranje vlekjes en ook geen lichtomrandde zwarte stippen, zoals andere blauwtjes.

Meer informatie over de tuinvlindertelling en over de methode van tellen vindt u op Vlindermee. Hier is ook een zoekkaart te downloaden. Ook zijn er apps waarmee u gemakkelijk de waarnemingen door kunt geven, zowel voor Android als voor Apple. We hopen op goed weer en op heel veel getelde tuinen.

Atalanta Boomblauwtje Dagpauwoog Distelvlinder KleineVos Tuinvlindertelling