steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

4 december 2009

Laatste zomergroet?


Kleine vos, 1 december 2009 (foto: H. Meinen)
Er zijn de afgelopen dagen, ondanks dat het al december is, toch nog dagvlinders gemeld. Zo was er een foto van een kleine vos op bloeiende planten in een tuin in De Wijk in Drenthe, alsof het zomer is.

H. Meinen meldde bij het opsturen van de foto naar De Vlinderstichting: “Deze Kleine Vos kwam op 1 december nog even afscheid nemen van onze tuin”. Het zijn inderdaad de allerlaatste gewone vlinderwaarnemingen. Deze kleine vos, maar ook de dagpauwoog, citroenvlinder en gehakkelde aurelia zullen nu hun overwinteringsplek op gaan zoeken. Daaruit worden ze alleen gewekt door hoge temperaturen. Zo wordt er nogal eens een kleine vos gemeld uit een kerk tijdens de kerstvieringen. Dan wordt de kachel flink opgestookt en zijn er veel meer mensen bij de dienst dan normaal, waardoor het extra warm wordt en de vlinders uit hun winterslaap ontwaken. Ook zouden atalanta, distelvlinder en oranje luzernevlinder nog gezien kunnen worden. Deze trekvlinders hebben geen winterslaap en kunnen hier alleen de winter door komen als er geen flinke vorst is, het regelmatig warm is en als er dan ook bloeiende planten aanwezig zijn om bij te tanken.

Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen