steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

15 januari 2009

Liesgrasboorder heeft populatie in Hasselt


Tijdens de Nationale Nachtvlindernacht van 2008 werd de liesgrasboorder voor het eerst sinds 1994 weer waargenomen. Foto: B.K. Wierda
Tijdens de Nationale Nachtvlindernacht van 29 augustus 2008 werd bij een excursies in Hasselt een liesgrasboorder (Phragmatiphila nexa) gefotografeerd door de heer B.K. Wierda.

Deze vondst bleek een grote bijzonderheid te zijn en op dat moment leek de laatste waarneming van deze soort afkomstig uit 1984. Door het vele invoerwerk rond nachtvlinders en de publiciteit van deze waarneming, kwamen er echter wat meer waarnemingen boven tafel. Op ongeveer dezelfde locatie heeft de heer Hans Huisman in 1993 en 1994 nog meerdere exemplaren van deze soort waargenomen en het lijkt er dus sterk op dat de liesgrasboorder (nog steeds) een populatie in dit gebied heeft.

De liesgrasboorder is een gemakkelijk herkenbare uil die voorkomt in moerassige gebieden. De rups leeft van diverse soorten zegge en vlotgras. De rups leeft in de waardplant en is actief in het najaar tot in de zomer van het volgende jaar. De vlinder vliegt in de late zomer en de datum van 29 augustus 2008 als Nationale Nachtvlindernacht was dus ideaal voor het vaststellen van deze bijzondere soort.
Meer informatie over de liesgrasboorder

Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen