steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

18 juli 2013

Massaal heideblauwtjes


Mannetjes zijn prachtig blauw met een brede zwarte rand (foto: Kars Veling)
Het heideblauwtje is een bedreigde Rode Lijstsoort, maar dat geloof je niet als je op de goede plekken voor deze vlinder komt. Je kunt daar honderden, maar ook vele duizenden bij elkaar te zien krijgen. Nu is de top van de vliegtijd.

Heideblauwtje komen voor in vochtige heideterreinen. Als er ergens flink dopheide staat moet je op gaan letten en de echt grote aantallen zitten in halfopen dopheide begroeiingen. Vaak zijn dat plekken die een aantal jaren geleden zijn geplagd en waar nu niet heel veel gras staat en wel dopheide met wat kale bodem erbij. De mannetjes zijn prachtig blauw van boven met een vrij opvallende donkere rand. Daardoor valt de dunnen witte franje langs de buitenkant nog meer op. Vrouwtjes zijn veel minder opvallend, zowel wat gedrag als wat kleur betreft. Ze zijn bruin van boven met wat oranje tekening langs de rand. Aan de onderzijde hebben ze ook een rij oranje vlekjes en de voor blauwtjes kenmerkende ronde zwarte vlekken. Je kunt heideblauwtjes verwarren met andere blauwtjes. Weet je het niet zeker? Gebruik onze hulp bij herkenning voor blauwtjes.

Parende heideblauwtjes (foto: Henk Bosma)
Waarnemingen van duizenden heideblauwtjes zijn niet vreemd. Soms loop je door een stukje heide en telt bij elke stap die je zet weer vijf heideblauwtjes opvliegen. Als je dan berekent hoeveel er op het hele veld zouden moeten zitten gaat het om enorme aantallen. Dat is zeker niet elk jaar het geval, maar 2013 lijkt een topjaar te zijn. De Vlinderstichting kreeg van de al bekende plekken op de Veluwe, in Noord-Brabant, Twente en Drenthe al heel veel meldingen binnen. Maar ook op plekken waar de soort de afgelopen jaren minder is gezien, blijken er nu veel heideblauwtjes rond te vliegen.

De Vlinderstichting roept daarom juist dit op om de waarnemingen van heideblauwtjes door te geven via Telmee of Waarneming.nl. Zo krijgt De Vlinderstichting een nog beter beeld over de plekken waar deze vlinder nog voorkomt. De Vlinderstichting heeft op internet een module staan waarop u kunt zien waar een aantal jaren geleden heideblauwtjes voorkwamen. Via deze module kunt u gericht gaan kijken waar de heideblauwtjes nu nog voorkomen. Doe mee en help het heideblauwtje in kaart te brengen!
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen