steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

20 april 2011

Meer blauw op straat

Of het kabinet zijn doelstellingen gaat halen is nog niet duidelijk, maar bij het boomblauwtje lukt het wel: er is steeds meer blauw op straat.

Het boomblauwtje is een vlinder die nu volop te zien is. Sterker nog: als u nu een blauwtje ziet, dan is het eigenlijk wel haast zeker een boomblauwtje. De andere blauwtjes vliegen namelijk pas later in het seizoen. En het gaat goed met het boomblauwtje. Het is een van die paar vlinders die in aantal zijn toegenomen. Inmiddels is hij ruwweg zeven keer zo talrijk als begin jaren negentig.

Index boomblauwtje.
De grafiek uit het Landelijk Meetnet Vlinders met de indexen laat echter nog iets anders zien. Er zit een patroon in, waarin relatief goede en relatief slechte jaren elkaar afwisselen. Brits onderzoek suggereert dat dit komt door een relatie met een parasiet: in goede boomblauwtjes jaren plant ook de parasiet zich goed voort, het jaar daarna zijn er erg veel parasieten en komen er maar weinig boomblauwtjes, daarna hebben de parasieten weer weinig te eten en stort die populatie in, dat is weer goed voor de boomblauwtjes die toenemen en talrijk worden en het cirkeltje is weer rond en begint weer van voor af aan.

Let de komende weken op het boomblauwtje. Ze vliegen meestal alleen en kunnen overal gezien worden, ook bij in de straat en in uw tuin. Laat u wat klimop staan dan kunnen ze zich er zelfs voortplanten! Zo komt er zonder steun van het kabinet toch meer blauw op straat.

Het Landelijk Meetnet Vlinders is een samenwerkingsproject van De Vlinderstichting en het CBS, in het kader van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM), in opdracht van de Gegevensautoriteit Natuur. Dankzij dit meetnet kunnen we de ontwikkelingen in de vlinderstand nauwgezet volgen. Alle hulp en medewerking is welkom. Wilt u meedoen, dan kunt u zich aanmelden bij De Vlinderstichting.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen