steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

30 juni 2011

Meer dan 60 vlinderstruiken


Kleine vos op de in mei bloeiende Buddleja alternifolia (foto: Kars Veling)
Vlinderstruik of Buddleja is een erg goede vlinderplant. Maar wist u dat er wel bijna 100 verschillende soorten en variëteiten van bestaan? Sinds dit jaar staan veel daarvan in de volle grond in Bennekom en kunt u ze met eigen ogen zien.

Wist u dat de Buddleja crispa var. farreri in maart en april bloeit? Wist u dat er ook vlinderstruiken zijn die in mei bloeien (B. alternifolia) en zelfs die tot in december bloemen dragen (B.auriculata)?
In Bennekom, bij Bomenland Schiphorst, is men bezig met het opzetten van de Nederlandse Plantencollectie van Buddleja’s. Meer dan 60 soorten en variëteiten staan hier in de volle grond bij elkaar en dat biedt een uitstekende gelegenheid voor De Vlinderstichting om te kijken welke vlinderstruiken nu het beste zijn. Kunnen we verschillen ontdekken tussen de variëteiten van B. davidii? Is er een voorkeur voor paars boven wit? Op al die vragen hopen we dit jaar en de komende tijd het antwoord te vinden. We tellen regelmatig de bloeiende struiken en hopen op een goed vlinderjaar, zodat we genoeg waarnemingen krijgen om echte conclusies te kunnen trekken. Hierover zullen we zeker publiceren in ‘Vlinders’ en hier op de site.


Ook voor nachtvlinders is de vlinderstruik goed, zoals hier de perzikkruiduil (foto: Kars Veling)

Open Buddlejadagen

Op 1, 2, 8 en 9 juli , op 4, 5, 11 en 12 augustus en op 2 en 3 september zijn er open dagen. Dan zijn er rondleidingen, onder meer langs de Buddleja-collectie en over de kwekerij. Dan kunt u de vlinderstruiken met eigen ogen zien en uw keuze maken uit het uitgebreide repertoire!
Meer weten? Kijk op www.bomenland.nl.
De biologische plantenkwekerij Bomenland Schiphorst, waar de collectie is gehuisvest, is regulier open van maandag tot en met zaterdag van 08.00 – 17.00 uur (en gesloten op zondag en op feestdagen). Hij is te vinden aan de Langesteeg 11, 6721 NB Bennekom.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen