steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

17 maart 2013

Meer open zand voor kleine heivlinder


Albert legt uit waarom we hier zijn en wat we gaan doen (foto: Kars Veling)
Op zaterdag 16 maart waren meer dan 100 geocachers naar Kootwijk gekomen voor de kleine heivlinder. Begeleid door tientallen vrijwilligers van Staatsbosbeheer en De Vlinderstichting is er erg hard gewerkt.

Vanaf 9 uur verzamelden meer dan 100 mensen zich bij de werkschuur van Staatsbosbeheer in Kootwijk, waar de koffie al klaar stond. Om half tien was er in de volle werkschuur een korte instructie. Albert Vliegenthart van De Vlinderstichting legde uit dat we vandaag aan het werk gingen om het stuifzand weer meer kans te geven. Het stuifzand, wat het leefgebied is voor deze zeldzame vlindersoort, groeit steeds verder dicht. Het grijs kronkelsteeltje (een mos) legt grote stukken zand vast en er kiemen erg veel dennen, waardoor het zand nog verder wordt vastgelegd. Vandaag gaan we in groepen het terrein in en gaan dennen weghalen en plaatselijk kleinschalig mos wegplaggen, zodat het zand weer kan gaan stuiven.

Veel opslag van den werd verwijderd (foto: Kars Veling)
Het weer was prima, met af en toe zelfs een bleek zonnetje en het was een prachtig gezicht om groepje na groepje, onder begeleiding van een vrijwilliger van Staatsbosbeheer het Kootwijkerzand op te zien gaan. Op een gegeven moment zag je overal verspreid over dit uitgestrekte terrein de werkers aan de slag. Jong en oud, man en vrouw staken de handen uit de mouwen voor de kleine heivlinder en natuurlijk al die andere specialisten die open zand nodig hebben. Begeleid door het prachtige geluid van boomleeuweriken werden dennetjes verwijderd en met scheppen en schoppen oppervlakkig geplagd. In kruiwagens werd het mos afgevoerd naar verzamelplekjes.
 
Het Kootwijkerzand ligt er weer veel beter bij voor kleine heivlinder (foto: Kars Veling)
Doordat er zoveel geocachers op dit CITO Event waren afgekomen is er in drie uur tijd enorm veel bereikt. Komend voorjaar zullen studenten van De Vlinderstichting in het terrein op zoek gaan naar rupsen en komende zomer zullen ook de vlinders weer worden geteld. We hopen dat de soort zich na de werkzaamheden de komende jaren verder uit kan breiden. Het is een van de zeldzaamste soorten van ons land die alleen nog maar op het Kootwijkerzand voorkomt. Daarom is het een van de doelsoorten uit de campagne ‘Tien voor Twaalf’ van De Vlinderstichting. Wilt u deze, of een van de andere elf soorten steunen, da dan naar de website en adopteer een vlinder.
 

Niet alleen met schop en schep, maar ook met de kinderhand werd kleinschalig geplagd (foto: Kars Veling)

Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen