steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

27 april 2017

Nieuwe idylles Zuid-Holland, aanmelden kan nog!

Idylles zijn bloemrijke plekken, geen tuin maar bloemrijk grasland, voor vlinders, bijen en mensen. De afgelopen jaren zijn er al meer dan 40 aangelegd in het land. In de komende twee jaar worden, met steun van de provincie Zuid-Holland en Fonds1818 en in samenwerking met de Groene Motor, IVN en Groene Cirkel Bijenlandschap, nog dertig idylles aangelegd in Zuid-Holland.

Met en voor mensen
De idylles moeten ‘bottom-up‘ ontstaan. Mensen moeten potentiële locaties voor een idylle aanmelden op de site van De Vlinderstichting. Vervolgens wordt bij een selectie van de locaties met de aanmelders gekeken naar de haalbaarheid en wordt contact gelegd met de gemeente. Gezamenlijk (drie partijen) worden vervolgens de plannen gemaakt en wordt de idylle aangelegd.Selectiecriteria:

Bij de keuze of er daadwerkelijk wordt doorgegaan met een aangemelde idylle spelen onder andere de volgende afwegingen:
• Is de locatie groot genoeg? Het moet gaan om redelijke oppervlakten om de investering ook echt nut te laten hebben. We gaan uit van een gemiddelde grootte van 3000 m2. De minimumgrootte is 1000 m2.
• Is de locatie vrij toegankelijk voor bezoekers? Een idylle moet kunnen worden bezocht door iedereen die er belangstelling voor heeft.
• Zijn er meerdere mensen en het liefst ook meer organisaties betrokken bij het initiatief? Voor de duurzaamheid van de idylle is draagvlak belangrijk. Ook om de gemeente ‘mee’ te krijgen is van belang dat het niet om een eenpersoonsinitiatief gaat, maar dat het breder wordt gedragen.

Volg deze link voor meer informatie en deze om een potentiële locaties aan te melden.

De eerste inschrijving sluit op 1 juni. De idylles die daarna worden aangemeld gaan waarschijnlijk door naar 2018.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen