steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

26 april 2017

Nieuwe purpermot in Nederland


Paracrania chrysolepidella, het vraatbeeld en de vlinder (foto's: Maarten Immerzeel en Magnus Inger)
Op 14 april 2017 werden in Valkenburg de vraatsporen van de rupsen van een nieuwe nachtvlinder gevonden. Deze micro, die nog geen Nederlandse naam heeft, hoort tot de familie van de purpermotten. De wetenschappelijke naam, Paracrania chrysolepidella duidt aan dat het om een vlindertje gaat met gouden schubben.

Tijdens een vegetatie-excursie op 17 april 2017 naar Zuid-Limburg, te Valkenburg, werd door Maarten Immerzeel, Jan Borst en Dennis Maas bij toeval een aantal afwijkingen opgemerkt aan de jonge bladeren van haagbeuk. Dit terwijl de aandacht op dat moment helemaal niet lag bij de vlinders, maar bij een toevallig ontdekte dassenburcht, en enkele 'outsiders' van de groep uit interesse de omliggende vegetatie inspecteerden. Men wist onmiddellijk dat het hier ging om een vraatspoor van een insect. Door middel van een bladmineerders-app leek het te gaan om de purpermot Paracrania chrysolepidella. In totaal werden drie van deze vraatbeelden, bladmijnen genaamd, met rups en al verzameld en nader gefotografeerd. Willem Ellis, specialist op het gebied van bladmijnen, bevestigt de determinatie en schrijft euforisch dat de mijnen overeenkomen met de kenmerken van P. chrysolepidella, alsmede dat ook de rups overeenkomstige kenmerken vertoont in het halsschild. Ook Tymo Muus van Microlepidoptera.nl schaarde zich achter de determinatie.


De vondst van de mijn van Paracrania chrysolepidella (foto: Giel Bongers)

De rups van de 'slanke purpermot' (foto: Maarten Immerzeel)
Dit betekent dat we een soort aan het bestaande lijstje van zes in Nederland voorkomende purpermotten kunnen toevoegen. Purpermotten, Eriocraniidae, zijn ├ęchte voorjaarsvlinders. Je komt ze vooral tegen in maart en april. De vlinders hebben veel weg van vliegen waarbij de vleugels belegd zijn met glanzende paarse, zilveren, gouden of purperen schubben. In tegenstelling tot diverse andere vlinders hebben deze vlinders tasters en mini-kaken waarmee ze stuifmeel tot zich nemen. Denk aan het stuifmeel van wilgenkatjes. De vlinder zelf is erg lastig te onderscheiden van de roze purpermot, Eriocrania cicatricella. Bij beide soorten is er enig onderscheid te maken tussen de wat fletsere wijfjes en de roze gevlekte mannetjes. Een indicatie is de wat slankere vleugel bij P. chrysolepidella, waar de soort de conceptuele naam 'slanke purpermot' aan ontleent. Microscopisch is de soort overigens wel goed te scheiden van verwante soorten. Op deze website over bladmineerders kunt u meer lezen over deze soort.

Tekst: Tymo Muus, Microlepidoptera.nl
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen