steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

3 november 2011

Nog veel dagvlinders actief


Bont zandoogje: nog te zien tot forse nachtvorst (foto: Kars Veling)
Door het zachte weer deze herfst tot nu toe zijn er nu nog veel dieren en planten te zien die normaal gesproken al in winterrust zijn. Zo vliegen er als het zonnig is nog volop vlinders.

De afgelopen vijf dagen zijn er nog 18 soorten dagvlinders gezien. In totaal werden er meer dan 350 waarnemingen doorgegeven aan De Vlinderstichting. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er iets meer dan 50 verdeeld over tien soorten. Dat er nu nog vlinders vliegen is vrij normaal. De vlinderoverwinteraars dagpauwoog, kleine vos, citroenvlinder en gehakkelde aurelia kruipen weg als het koud begint te worden, maar tot het zo ver is zijn ze te vinden op nectarbronnen of op ander voedsel. De andere vlinders die we nu zien zijn de ‘allerlaatsten’ van de nazomergeneraties. Deze kunnen we nog te zien krijgen totdat de eerste forse nachtvorst optreedt. Het gaat hier ondermeer om klein geaderd witje, klein en groot koolwitje, kleine vuurvlinder, icarusblauwtje, boomblauwtje, kleine parelmoervlinder en argusvlinder. Heel bijzonder was de melding van het klaverblauwtje op 30 oktober. Hier moet het gaan om een kleine derde generatie.

Voor de dagpauwoog mag het wel snel echt winter worden (foto: Kars Veling)
Op de meeste soorten zal het zachte weer niet zoveel invloed hebben. De nu nog aanwezige vlinders vliegen nog door tot ze versleten zijn of de nachtvorst op komt zetten. De meesten van hun soortgenoten zijn gewoon als pop aan hun winterrust begonnen en komen volgend voorjaar als nieuwe generatie weer tevoorschijn. Voor de vlinderoverwinteraars kunnen de huidige temperaturen wel zeer negatief zijn, omdat ze bij dit zachte weer actief blijven, hun winterslaap uitstellen en uiteindelijk veel meer versleten zullen gaan overwinteren. Voor deze vlinders is het het beste als het in november koud wordt en het zo blijft tot in maart zoals de afgelopen twee winters het geval was.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen