steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

7 december 2015

Ook in december nog vlinders


Ook atalanta is er nog en profiteert van de schaarse zonnestralen (foto: Kars Veling)
Sinterklaas is terug naar Spanje en de winkels maken zich helemaal op voor de kersttijd. Geen vlindertijd meer zou je denken, maar toch zijn er nog dagelijks vlindermeldingen op Waarneming en Telmee en dan niet alleen de winternachtvlinders die je zou verwachten.

Elke dag in december zijn er ook dagvlinders gezien. Door de hoge temperaturen zijn de vlinderoverwinteraars citroenvlinder, dagpauwoog, kleine vos en gehakkelde aurelia nog niet in winterslaap gegaan en als er dan een beetje zon is worden ze weer actief en kunnen we ze zien fladderen of zonnen op een beschutte plek. Ook wordt er nog een enkel koolwitje gemeld en ook atalanta’s, die niet zijn weg getrokken naar het Zuiden, maar hier zijn gebleven.


De vlinderoverwinteraars, v.l.n.r. dagpauwoog, citroenvlinder, kleine vos en gehakkelde aurelia (foto's: Kars Veling)

We krijgen regelmatig de vraag of het goed is voor de vlinders, dat ze nog zo lang door kunnen vliegen. Voor die koolwitjes is dit zeker niet het geval, want er zijn er zo weinig dat het vinden van een partner niet zal lukken en zelfs als ze dat voor elkaar krijgen zullen ze zich niet meer succesvol voort kunnen planten. Ook voor de vlinderoverwinteraars lijkt het zo laat doorvliegen niet positief te zijn. Ze verbruiken energie door het vliegen en er is niet erg veel nectar meer te halen, dus gaan ze uiteindelijk minder fit de winter in. Als het koud wordt en ze in winterslaap gaan, wordt hun hele lijf ingesteld op zo min mogelijk verlies en dan hebben ze de grootste kans om te overleven.
 

Wat van de nachtvlinders die nu nog te zien zijn, v.l.n.r. zwartvelkwinteruil, bosbesuil, wachtervlinder & kleine wintervlinder (foto's: Kars Veling)

Naast de dagvlinders worden er ook nog nachtvlinders gezien in december. Dit zijn voor een belangrijk deel soorten die daar helemaal op zijn gebouwd en die juist pas tevoorschijn komen als het kouder wordt en nu ook horen te vliegen. Voor deze soorten maakt de hogere temperatuur niet zoveel uit, hoewel ze ook wel op koudere nachten kunnen vliegen. Als het echt fors gaat vriezen gaan deze in rust, maar zodra de temperatuur boven het vriespunt komt gaan ze weer op pad. Deze vlinders zijn nog tot in het voorjaar te zien. Je kunt ze vinden door aan het begin van de avond, zeg vanaf een uurtje na zonsondergang, dus momenteel rond half zes met een zaklamp bloeiende planten te bekijken. Vooral op klimop zijn ze nu te vinden, vooral als deze wat beschut staan.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen