steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

25 juli 2014

Oostelijke vos in tuinvlindertelling 1-3 augustus?


Dagpauwoog (boven) en kleine vos (onder) zijn soorten die nu veel in de tuin te zien zijn (foto's: Kars Veling)
De mail staat niet stil, Twitter bruist en op Facebook verschijnt de ene mooie vlinderfoto na de andere. Het is toptijd voor de tuinvlinders! Tientallen vlinders bevolken de vlinderstruiken. Tijd voor de tuinvlindertelling.

Eind juli - begin augustus is de toptijd voor tuinvlinders. Met name soorten als dagpauwoog en kleine vos zijn dan volop in tuinen te vinden. Eerder in het jaar zijn ze druk met voortplanten en komen ze alleen maar even vlug wat drinken, alvorens weer op zoek te gaan naar brandnetels. Nu denken ze nog niet aan voortplanten, maar willen ze zoveel mogelijk voedsel mee hebben de winter in. Ook citroenvlinder en gehakkelde aurelia overwinteren als vlinder en leggen nu de reserves aan. Atalanta en distelvlinder zijn nu op de bloemen in onze tuin te vinden om zich vol te tanken voor de reis. Dit zijn trekvlinders die dit najaar nog naar het zuiden weg trekken en voor die reis hebben ze flink brandstof nodig. Distelvlinders zijn helemaal echte afstandkampioenen, want die proberen Noord-Afrika te halen. De drie koolwitjes die we alle drie in de tuin kunnen tegenkomen planten zich nog wel ergens in de buurt voort, alvorens te sterven. Deze overwinteren als pop.

Atalanta (boven) en distelvlinder (onder) tanken zich nu vol voor de terugreis naar het zuiden (foto's: Kars Veling)
Als je dit tuinvlindertelweekend (1-3 augustus) gaat tellen kun je naast de soorten die hierboven al zijn genoemd ook nog andere vlinders verwachten. Het bont zandoogje is inmiddels een regelmatige bezoeker van tuinen geworden. Een jaar of tien - vijftien geleden was het nog een echte bosvlinder, maar tegenwoordig kun je hem op veel meer plekken tegenkomen. Er zijn nog andere zandoogjes, zoals argusvlinder, oranje-, en bruin zandoogje, maar dat zijn niet zozeer tuinvlinders. Deze soorten voelen zich het beste thuis in grasland. Als de tuin in de buurt van bloemrijk grasland ligt kunnen ze er natuurlijk zeker wel even langskomen. Het boomblauwtje voelt zich wel prima thuis in tuinen. Letterlijk, want ze kunnen er hun voedsel halen, maar er zijn in veel tuinen ook mogelijkheden zich voort te planten. De vrouwtjes leggen nu hun eitjes op de bloemknoppen van klimop. De rups leeft in de nazomer van de knoppen en in de herfst verpopt hij in het strooisel onder de struik.

Om mee te doen aan de tuinvlindertelling gaat u naar de website. Daarop is ook te vinden hoe je de vlinders kunt herkennen en hoe u de telling door kunt geven. Er is trouwens ook een fraaie gratis app, zowel voor Iphone als voor Android, met al deze informatie, zodat u met uw smartphone vanuit de tuin mee kunt doen! En wie weet ziet u wel een oostelijke vos in uw tuin!
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen