steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

2 april 2012

Oranjetipjes zijn er al


De mannetjes zijn opvallend met hun oranje vleugelpunt (foto: Kars Veling)
Verspreid over Nederland worden al zeer regelmatig oranjetipjes gemeld. Deze opvallende voorjaarsvlinder vliegt steeds vroeger in het jaar en zeker door de hoge temperatuur in maart lijkt hij op een record af te stevenen.

Hoewel volgens de vliegtijdverwachting het oranjetipje pas in april zal vliegen zijn ze vanaf 23 maart al veelvuldig gemeld op de invoersites telmee en waarneming.nl. Tot 30 maart van dit jaar waren al meer dan 120 waarnemingen doorgegeven van deze opvallende voorjaarsvlinder. Het gaat dan voornamelijk om mannetjes. Deze vliegen altijd al wat eerder dan de vrouwtjes, maar ze zijn ook goed te herkennen doordat ze de oranje gekleurde vleugelpunt hebben. Bij vrouwtjes ontbreekt de oranje kleur en deze lijken erg sterk op de algemene koolwitjes die inmiddels ook al vliegen. De opmars wordt nu wel wat afgeremd door de meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar en ook doordat de volop zonnige dagen wat minder voorkomen.

Het vrouwtje mist de oranje vleugelpunt en lijkt op een koolwitje (foto: Kars Veling)
Het oranjetipje doet het goed in bijna het hele land. Alleen in het heuvelland lijkt de soort matig achteruit te gaan. Het is een vlinder van grasland in de buurt van bomen en struiken. Ze zitten in de vochtige pinksterbloemgraslanden, maar ook in open bospaden waar look zonder look staat. Dit zijn de twee belangrijkste waardplanten. Dat zijn planten waarop de rupsen zijn gespecialiseerd. Ook worden wel eitjes afgezet op andere kruisbloemigen en in tuinen soms op de judaspenning. Ook hiervan kunnen de rupsen leven, maar de overleving is hierop wel kleiner dan op pinksterbloem en look zonder look. Het oranjetipje is een echte voorjaarsvlinder en heeft één generatie per jaar. De eerste vlinders zijn nu verschenen en de laatste zullen begin mei uit de pop komen. Vanaf half mei zullen er dan geen oranjetipjes meer gezien worden tot volgend voorjaar, misschien wel nog eerder dan dit jaar. 
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen