steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

18 november 2009

Overwinteren als ei


Eitjes zoeken van sleedoornpage (foto: Kars Veling)
Iedere vlinder heeft een eigen strategie om de winter door te komen. Een aantal soorten overwintert als ei en dat geeft de kans om deze, vaak verborgen levende, vlinders ook in de winter te tellen.

De kleine pages zijn vlinders die een verborgen leefwijze hebben. Vaak zitten ze in de toppen van bomen en struiken en in de vliegtijd moet je moeite doen om ze te zien te krijgen. Voor deze soorten kun je echter ook in de winter op pad om uit te vinden of ze ergens voorkomen. De eitjes worden afgezet op bomen en struiken en zijn daar de hele winter aanwezig. Vanaf het moment dat de bladeren van de bomen zijn kun je deze vinden en daarmee heb je het bewijs dat die vlindersoort zich daar voortplant. In Nederland gaat het om vier soorten: eikenpage, bruine eikenpage, sleedoornpage en de uiterst zeldzame iepenpage. Alle hebben hun specifieke plaats waar de eitjes worden afgezet. De eikenpage legt de eitjes op de eindknoppen van grote uitgegroeide eiken. De bruine eikenpage is gespecialiseerd op kleine wat kwijnende eikjes. De sleedoornpage gebruikt sleedoorn, maar ook andere pruimen en de iepenpage, zoals de naam al doet vermoeden, legt de eitjes op iep.

Gedurende de winter zijn medewerkers van De Vlinderstichting regelmatig op pad om kleine pages te inventariseren. Zo is er naar eitjes van de bruine eikenpage gezocht en in de duinen van Noord-Holland zijn er dit najaar al meer dan 150 eitjes van deze bedreigde vlinder gevonden. Ook eitjes van de sleedoornpage zijn alweer gemeld. Het is voor deze soort zelfs zo dat we van een aantal plaatsen in Nederland weten dat de sleedoornpage er voorkomt, terwijl we er nog nooit een vlinder hebben gezien! De eitjes blijven in rust tot in het voorjaar. Tegen de tijd dat de struiken en bomen uitlopen komt ook het rupsje uit het ei, om zich tegoed te doen aan het vers ontluikende blad. Tot die tijd, zeg begin april, kun je de eitjes vinden.Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen