steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

1 juni 2016

Populatie vaal kokerbeertje


Vaal kokerbeertje (foto: Jens Bokelaar)
In 2014 werd voor het eerst het vaal kokerbeertje (Eilema caniola) in Nederland gevonden. Jens Bokelaar had er een in de lichtval in Westdorpe in Zeeland. Daarna zijn er nog wat losse meldingen gekomen, onder andere uit Maastricht, Sint Joost, Berkelaar en Sluis.

Er is nieuws over deze, nog steeds zeer zeldzame, nachtvlinder. Jens Bokelaar meldde: “Hoi, Dacht dat het misschien interessant was. Ik was bijna 2 jaar geleden degene die de aller eerst Eilema caniola had gevangen. Vorig jaar heb ik mijn lichtval niet in Westdorpe aan gehad. Echter heb ik de laatste 2 dagen (dit was eind mei, KV) beide dagen de lichtval geplaatst en beide dagen had ik exemplaren van Eilema caniola in mijn lichtval. In totaal 4 exemplaren. Het lijkt er dus op dat deze soort in Westdorpe een populatie heeft.”


Vaal kokerbeertje (foto: Jens Bokelaar)

Jurriën van Deijk, projectleider nachtvlinders bij De Vlinderstichting: “Dit bericht is echt heel gaaf. Ik denk dat je wel kan spreken van een mogelijke populatie omdat Jens op 1 avond 3 exemplaren had (de dag erna 1 dood exemplaar wat mogelijk eenzelfde exemplaar was van de nacht ervoor). We zijn benieuwd of de soort zich al op meer plaatsen heeft gevestigd.”
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen