steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

18 augustus 2010

Slecht jaar voor de heivlinder


Het gemiddeld aantal heivlinders in 2010 ligt flink onder het gemiddelde.
Het gaat al jaren slecht met de heivlinder. Eerst leek het in de duinen wel mee te vallen, maar inmiddels zijn de aantallen daar ook flink gedaald. Dankzij de vrijwilligers die hun tellingen online aan het Landelijk Meetnet Vlinders doorgeven, kunnen we nu al kijken hoe het met deze soort gaat in 2010.

En dat is niet zo best. De grafiek laat zien dat het gemiddeld aantal per telling flink onder het gemiddelde ligt. Vermoedelijk is de droogte van juni en juli een belangrijke oorzaak. Daardoor bloeide de struikhei, de belangrijkste nectarplant van de heivlinder, slecht, en was er weinig te drinken.

De heivlinder is sterk gecamoufleerd en daardoor moeilijk zichtbaar.
De heivlinder is een van de laatste vlinders die in de zomer gaat vliegen. Pas medio augustus bereikt de soort zijn maximum. Zoals de naam al aangeeft is het een typische vlinder van heidevelden, maar ook in de duinen kun je hem op veel plekken zien. Als de vlinder op de grond zit en zijn vleugels sluit, dan is hij nauwelijks te zien, zo goed is hij gecamoufleerd (zie foto). Daarbij draait de vlinder dan ook nog eens zo, dat hij geen schaduw werpt: hij gaat met zijn hoofd in de richting van de zon zitten. En zo kan het dan ook gebeuren dat je over de hei of door het duin loopt, en er ineens een vlinder onder je voeten wegspat, die een eindje verderop weer gaat zitten. En als je hem niet heel goed in de gaten hebt gehouden, vind je hem ook niet zo maar terug.
 
De heivlinder is een van de laatste vlinders die in de zomer gaat vliegen. Pas medio augustus bereikt de soort zijn maximum.
Al nemen de aantallen heivlinders inmiddels af, u kunt ze nog steeds vinden. Zoek een droge heide in de buurt of ga naar de duinen. Het wordt mooi weer het komende weekend, dus wellicht heeft u prijs.

Het Landelijk Meetnet Vlinders is een samenwerkingsproject van De Vlinderstichting en het CBS, in het kader van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM), in opdracht van het Ministerie van LNV (Gegevensautoriteit Natuur).
Dankzij dit meetnet kunnen we de ontwikkelingen in de vlinderstand nauwgezet volgen. Alle hulp en medewerking is welkom. Wilt u meedoen, dan kunt u zich aanmelden bij De Vlinderstichting

 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen