steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

2 september 2009

Spaanse vlag in Zuid-Beveland


De spaanse vlag die op 1 september werd waargenomen in Zeeland.
Gisteren 1 september 2009 is door Henk Wagenaar uit Kapelle een spaanse vlag waargenomen in een vlinderval in zijn tuin. Het gaat om de tweede waarneming van de spaanse vlag in Zeeland.

De waarnemer schreef ons het volgende: 'Vanmorgen keek ik om 8 uur bij mijn Heath-val, en tot mijn grote verbazing zag ik dicht bij het TL-lampje een spaanse vlag (Euplagia quadripunctaria) zitten. Ik kon mijn ogen bijna niet geloven!!! Het was een nog vers uitziend exemplaar, dus waarschijnlijk geen vlinder die al ver gevlogen heeft.
Het gaat om de tweede waarneming in Zeeland; Chiel Jacobusse zag in augustus 1997 een exemplaar in 's-Gravenpolder. Zit er dan toch een kleine populatie in Zuid-Beveland?'

De spaanse vlag is een zeldzame soort die voorkomt in het zuiden van Limburg; de laatste jaren wordt de soort in Limburg steeds vaker en op steeds meer plaatsen gezien. Een enkele keer wordt de spaanse vlag buiten Limburg waargenomen. Wellicht dat de soort zich in de toekomst ook buiten Limburg zal vestigen. Krijgt de provincie Zeeland de volgende populatie?

Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen