steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

4 maart 2015

Stroop lokt voorjaarsuilen


De dubbele stip op de vleugels van dubbelstipvoorjaarsuil zijn overduidelijk (foto: Bob van de Dijk)
Het is maart en dat betekent dat de eerste voorjaarsnachtvlinders worden gezien. Deze komen vooral af op licht, maar er binnenkort worden ook vlinder actief die je kan lokken met stroop.

Het lokken van vlinders met behulp van zoetstoffen noemen we smeren of stropen. De bedoeling is om deze stroop op een boom te smeren, zodat de vlinders ervan kunnen drinken. Klik hier voor een recept.

Hoe werkt het?

De beste nachten om te 'strpoen' zijn niet te koud, het liefst wat vochtig en met weinig wind.
Als je tegen de schemering plekken van ongeveer 10x10 centimeter insmeert met het stroopmengsel, dan kun je vanaf een kwartier tot een half uur later een vlinder erop verwachten. De beste nachten hiervoor zijn niet te koud, het liefst wat vochtig en met weinig wind.

Op dit moment worden de voorjaarsuilen actief. Zo kun je nu de dubbelstipvoorjaarsuil op je stroopplekken vinden. Deze soort is gemakkelijk te herkennen aan de dubbele zwarte stippen op de vleugel, waaraan hij dan ook zijn naam te danken heeft. Andere voorjaarsuilen die binnenkort op het smeer komen zijn 'nunvlinder' en 'variabele voorjaarsuil'. Het is ook de moeite waard om een nacht nadat je gesmeerd hebt nog even de plekken af te gaan. Soms zie je dan nog meer vlinders dan op de avond dat de plekken waren ingesmeerd.
 
Ook nunvlinder is nu op stroop te vinden (foto: Kars Veling)
Zodra de nachttemperatuur weer boven de 5 graden komt zullen er snel nachtvlinders uit de familie van de uilen tevoorschijn komen. In uw eigen tuin zijn er al een aantal te verwachten zoals de wachtervlinder, de zwartvlekwinteruil en de bosbesuil. Zeker als je in een groene omgeving woont, bijvoorbeeld in de buurt van een park, dan kan het aantal oplopen tot vijf tot acht soorten.

De voorjaarsuilen staan op het punt om te gaan vliegen. Er zijn vier soorten te verwwachten: variabele voorjaarsuil, dubbelstipvoorjaarsuil, kleine voorjaarsuil en tweestreepvoorjaarsuil.

In april worden er nog veel meer soorten actief. Voor de herkenning van de voorjaarsuilen en ook voor het recept voor het maken van het stroopmengsel is er een zoekkaart gemaakt, die je hier gratis kan downloaden.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen