steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

25 juli 2014

Stropen in de zomer loont!


Huismoeder komt graag op stroop (foto: Kars Veling)
We hebben al vaker aandacht besteed aan het gebruik van stroop om nachtvlinders aan te trekken. Meestal gebeurt dit in de winter en vroege voorjaar, maar juist nu zijn er veel en grote nachtvlinders te lokken.

Bij smeren of stropen breng je in de schemering een zoete en sterk geurende substantie aan op een boom of paaltje. Als het donker wordt controleer je die plekken en hoop je dat er (veel) nachtvlinders op te zien zijn. In de zomer zijn er een aantal grote soorten die zich goed laten lokken. In warme zwoele nachten kun je zomaar vijf of zes vlinders op een ingesmeerde plek te zien krijgen. De zoete stof kan allerlei samenstellingen hebben en iedere vlinderaar heeft haar of zijn eigen recept, maar alle smeer is mierzoet en bij veel van de smeersels speelt alcohol een al dan niet belangrijke rol. In dit natuurbericht staat een recept, maar u kunt naar hartenlust variƫren op dit thema. Hou er wel rekening mee dat het niet te dun wordt (dan druipt het er af en spoelt snel weg), maar ook niet te dik, want dan is het bijna niet meer te smeren.


Rood weeskind is een van de spectaculaire soorten die je op stroop kunt krijgen (foto: Kars Veling)

Momenteel veel piramidevlinders op stroop (Kars Veling)
Vorige week werden op een avond in de Betuwe 12 bomen besmeerd. In totaal zijn daar meer dan 50 vlinders op af gekomen. De huismoeder is een van de meest voorkomende vlinders op smeer. Deze grote vlinder heeft bruine voorvleugels, die wel er variabel zijn en soms helemaal effen lichtbruin en soms sterk getekend en erg donkerbruin. Als hij de vleugels iets open doet of als hij wegvliegt zie je fraaie oranje achtervleugels die mooi zijn afgezet met een donkere band. Een echt spectaculair gekleurde soort die vaak op het smeer komt drinken is het rood weeskind. Ook hier zien we duidelijk verschil tussen de relatief onopvallende voorvleugels en de felgekleurde, hier rood met zwarte, achtervleugels. Het rood weeskind is overal te verwachten als er wilg of populier n de buurt is. Een andere soort die in de zomer vaak op smeer is te vinden is piramidevlinder. Vooral in augustus en september komt deze in het hele land veel voor.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen