steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

19 juli 2011

Topjaar keizersmantel


De keizersmantel wordt in 2011 veel gemeld (foto: Chris van Swaay)
De keizersmantel is een vlinder die tot de verbeelding spreekt: groot, kleurrijk en hij komt graag bij u op bezoek. En dit jaar lijkt hij dat (ondanks het slechte weer) goed te doen. Let dus op uw vlinderstruik, want er zou zo maar een keizersmantel kunnen zitten.

De keizersmantel is eigenlijk een bosvlinder die in grote delen van Europa heel gewoon is. Eigenlijk is dat best bijzonder, want de start van een keizersmantelleven is niet eenvoudig. De eitjes worden namelijk niet op de waardplant afgezet, maar op ongeveer een meter hoogte op een boom (graag tussen de ribbels van een eikenstam). Na overwintering moet het piepkleine rupsje naar beneden kruipen en op zoek naar iets te eten, liefst viooltjes. En dat op nuchtere maag. Toch gaat het vaak goed, want op veel plekken in Midden-Europa is de keizersmantel in de zomermaanden de talrijkste parelmoervlinder. Tien of twintig bij elkaar is geen bijzonderheid. En ook honderd of meer in een mooie bosrand kan zo maar.

Steeds meer meldingen

1992 was tot nu toe het beste jaar voor de keizersmantel in Nederlanf, maar 2011 zou het record wel eens kunnen gaan breken..
Bij ons verdween de keizersmantel als voortplantende soort al enkele decennia geleden. Maar met zekere regelmaat zwerven exemplaren uit België of Duitsland tot bij ons. Het zijn namelijk sterke vliegers. De grafiek laat zien dat 1992 tot nu toe het beste jaar was. Vooral rond het begin van deze eeuw was het niet zo best. Dieptepunt was 2001, waarin maar één keizersmantel gemeld werd. Maar de laatste jaren gaat het weer steeds beter. En er komen af en toe meldingen in opeenvolgende jaren van dezelfde plek, die voortplanting niet uitsluiten, zoals in de duinen en de Noord-Veluwe.

Vorig jaar werd in Zwolle voor het eerst weer een rups gevonden (lees het eerdere bericht). En dit jaar is ook weer op de goede weg. Want het keizersmantel seizoen is nog lang niet voorbij. Nog zeker twee of drie weken vliegen ze rond. Er zijn zelfs plekken waar er twee of zelfs drie bij elkaar gezien zijn. We verwachten dan ook dat het aantal voor 2011 wel eens het record van 1992 zou kunnen gaan breken.

Eigenlijk kun je ze overal tegenkomen. En ze houden van nectar, dus houdt uw vlinderstruik of die bosrand met veel braam goed in de gaten. En geef uw waarnemingen door op telmee.nl of waarneming.nl.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen