steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

22 augustus 2011

Tropische vlinder in het Weerterbos


Heliconius sara theudela in het Weerterbos, 18 augustus 2011. Foto:'s Harrie Vossen.
In het Weerterbos werd vorige week een tropische vlinder aangetroffen: de passiebloemvlinder (Heliconius sara theudela).

Tijdens een bezoek aan het Weerterbos stuitte Harrie Vossen op een onbekende vlinder. Hij schrijft: 'Toen ik deze vlinder zag was mijn eerste gedachte dat ik een soortgelijke vlinder ooit had gezien in de Vlindertuin in Emmen. Ik zag de vlinder om 11.15 uur 100m achter de slagboom op de Grasdijk met prachtige zweefvluchten maar had geen foto toestel bij me. Een tekening gemaakt met alle details en toen was de vlinder plots verdwenen.

Terug naar mijn fiets gegaan en thuis even wat gegeten en weer terug naar het Weerterbos. Ik was om 13.00 uur weer terug op de plek maar kon de vlinder daar nergens meer vinden. De zon kwam weer tevoorschijn en 200m verder door stond een mooie strook met bloeiend leverkruid en daar zag ik de vlinder weer zweven. Ik heb enkele opnames kunnen maken maar de vlinder was bijzonder actief en even plotseling ook weer verdwenen. Ondanks intensief speurwerk heb ik de vlinder daarna nergens meer terug kunnen vinden op dit mooie bospad gedeelte van 400m.'
Hoe deze passiebloemvlinder uit Costa Rica in het Weerterbos is beland, is niet bekend. Passiebloemvlinders worden veel gekweekt in vlindertuinen, maar ook bij particulieren. De kans is dus redelijk groot dat dit een ontsnapt dier is.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen