steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

18 juli 2016

Tropische vlinders in Nederlandse tuinen


De oranje passiebloemvlinder leeft oorspronkelijk in Zuid- en midden-Amerika, maar wordt ook in Nederlandse kassen gekweekt (Foto: Silvain de Munck).
De afgelopen dagen krijgt De Vlinderstichting regelmatig meldingen van tropische vlinders, zoals de zebravlinders en de passiebloemvlinder. En deze vlinders leven alleen maar aan de andere kant van de wereld: hoe komen ze dan in onze tuinen terecht?

Tropische vlinders kunnen onze winters niet overleven, en moeten dus ontsnapt zijn uit een kas. Met name als de temperatuur wat oploopt gaan ze er vandoor, omdat het dan buiten net zo warm is als binnen.

Tropische vlinder gezien: wat moet je doen?

Passiebloemvlinders komen vooral voor in Midden- en Zuid-Amerika, maar ontsnappen soms uit kassen in ons land (Foto: Hennie Cuper).
Heb je zo'n tropische vlinder in je tuin? Kijk dan eerst of er bij je in de buurt een tropische vlindertuin is. Waarschijnlijk komt de vlinder daar vandaan.

Zolang de zon schijnt zal de vlinder zich prima redden en bloemen in je tuin bezoeken om nectar te drinken. De vlinder heeft helaas geen kans om zich voort te planten: de Nederlandse winter is te koud voor deze soort, en vaak komen de tropische planten waar de rupsen van eten niet in ons land voor.

Overzicht van tropische vlindertuinen in Nederland
 

Meer informatie

Eventueel kan je contact opnemen met de betreffende vlindertuin voor meer informatie. Zij kweken vaak met de tropische vlinders, en in de kassen kunnen zich wel voortplanten. Lees daarover bijvoorbeeld meer op de website van de Passieflorahoeve.
 

Lia Smit zag op 16 juli deze zebravlinder in haar tuin.

Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen