steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

30 juni 2016

Veel klein geaderd witjes


Bij klein geaderd witje zitten de donkere schubben geconcentreerd langd de aders (foto: Kars Veling)
Een aantal weken waren er nauwelijks koolwitjes te zien. Dat is nu wel anders, want ze vliegen nu volop. Er zijn drie soorten algemene koolwitjes. Normaal gesproken is klein koolwitje het meest talrijk. Op dit moment echter worden er veel meer klein geaderd witjes gemeld.

Alle drie de soorten, want ook groot koolwitje is algemeen, komen door elkaar voor, maar je ziet wel wat voorkeuren. Zo is het minst talrijke groot koolwitje vaak in de omgeving van moestuinen aanwezig en de rupsen van deze vlinder zijn dan ook berucht bij de moestuinierders. Ze zitten in groepen bij elkaar op onze gekweekte kolen en kunnen daar een flinke hap uit eten. Klein koolwitje komt overal voor en vooral ook veel in het agrarisch en stedelijk gebied. Klein geaderd witjes zijn wat meer gebonden aan halfnatuurlijke graslanden. Vaak zit deze ook op de wat vochtiger stukken. Alle drie de soorten hebben meerdere generaties per jaar en de eerste vloog in april en mei. Deze vlinders hebben zich toen voortgeplant en dood gegaan. De afgelopen weken zijn de rupsen actief geweest en de eerste vlinders zijn nu weer verschenen. De top van deze tweede generatie ligt waarschijnlijk pas over een paar weken. Het lijkt er op dat het voorjaar goed is geweest voor de rupsen. Door het vochtige weer staan de waardplanten er prima bij.


De drie algemene witjes: v.l.n.r. klein geaderd witje, klein koolwitje & groot koolwitje (foto: Kars Veling)

Klein koolwitje met recht afgesneden vleugelpunt en egaal verdeelde donkere schubben (foto: Kars Veling)
Veel mensen hebben moeite om de drie witjes uit elkaar te houden. Dat kan ook wel lastig zijn als ze snel langs vliegen, wat ze nogal eens doen, maar als ze zitten is herkenning geen probleem als je maar weet waarop je moet letten. Zowel als ze open zitten en je dus de bovenzijde ziet als op de onderkant zitten duidelijke kenmerken. Alle drie hebben grijze bestuiving op de onderkant. Bij groot en klein koolwitje zijn de grijze schubben min of meer egaal over de achtervleugel verdeeld. Bij klein geaderd witje zitten die donkere schubben geconcentreerd langs de aders. In het voorjaar is dit helemaal duidelijk, want dan hebben ze meer donkere schubben dan de zomergeneraties.

Het belangrijkste kenmerk op de bovenzijde is de vorm en ligging van de donkere vleugelpunt. Bij klein koolwitje is die vrij klein en recht afgesneden. Bij klein geaderd witje druppelt het wat na; behalve de punt zelf zitten ook verder langs de rand wat donkere plekken. Groot koolwitje heeft een grote donkere vleugelpunt. Aan beide kanten loopt het zwart veel verder door dan bij de andere twee. De komende weken heeft u volop de gelegenheid om te oefenen, want de drie soorten zullen nog veel te zien zijn. Van de witjes is een herkenningskaart gratis te downloaden waarop, behalve de drie die we hier hebben besproken, ook de andere witjes staan.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen