steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

9 december 2015

Vlindernamen: de atalanta


De naam 'atalanta' is afgeleid uit het Grieks
Woensdag vlindernamendag! Elke week een 'vreemde' vlindernaam onder de loep. Vandaag: de atalanta.

De atalanta: een opvallende zwart-rode vlinder die je de hele zomer in Nederland kan tegenkomen. Het is een echte 'nomade': ieder najaar trekt deze vlinder weg uit ons land om de kou te ontvluchten. Pas in de loop van het volgende voorjaar keren de nakomelingen weer terug naar ons land. De naam atalanta is uit het Grieks afgeleid en heeft betrekking op prinses Atalante uit de Griekse mythologie, die beroemd was om haar souplesse en kracht.

Nummervlinder

Vroeger noemde men de atalanta ook wel nummervlinder: op de achterkant van de achtervleugels is namelijk het getal 81 (of op zijn kop 18) te lezen.
 

Vroeger noemde men de atalanta ook wel nummervlinder: op de achterkant van de achtervleugels is namelijk het getal 81 (of op zijn kop 18) te lezen.

Admiraalvlinder

In het Engels heet de vlinder 'red admiral' en ook in het Nederlands was de naam 'admiraalvlinder' gebruikelijk. Deze naam verwijst waarschijnlijk naar de rode strepen op de mouwen van de uniformen van de marine, waar de oranjerode strepen op de vleugels van de atalanta aan doen denken.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen