steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

12 maart 2014

Vlinders ontpoppen


Kleine vos was afgelopen week de meest talrijke dagvlinder (foto: Kars Veling)
Nadat de afgelopen dagen al heel veel vlinders werden gezien die als vlinder de winter hebben doorgebracht komen nu, door het aanhoudende warme weer, ook de popoverwinteraars tevoorschijn.

Kleine vos en citroenvlinder waren het afgelopen weekend de meest talrijke vlinders en er werden er duizenden gemeld op de invoersites Waarneming en Telmee. Ook dagpauwoog, gehakkelde aurelia en atalanta, die ook als volwassen vlinder overwinteren werden wel gezien. Nu volgen steeds meer waarnemingen van de vlinders die als pop hebben overwinterd. Het is logisch dat de soorten die al ‘klaar’ zijn sneller reageren op mooi weer dan de soorten die nog in de pop zitten. Maar de ontwikkeling gaat met hogere temperaturen wel sneller en inmiddels zijn er al heel wat van die popoverwinteraars gezien. Soorten die als rups overwinteren, zoals bruin zandoogje en icarusblauwtje komen nog weer later tevoorschijn en die verwachten we in mei en een soort als sleedoornpage, die nu nog eitje is komt pas eind juli, begin augustus.


Vier popoverwinteraars die nu verschijnen: bont zandoogje en boomblauwtje (boven) en kleine geaderd en klein koolwitje (onder) (foto's Kars Veling)

Bloeiende wilg is een prima plek om vlinders te zoeken (foto: Kars Veling)
Er zijn vijf soorten die nu al regelmatig (maar nog niet veel) gemeld worden, boomblauwtje, bont zandoogje en de drie koolwitjes, groot, klein en klein geaderd. Het boomblauwtje kun je nu vooral in de tuin tegenkomen en is niet te verwarren door de prachtige felblauwe kleur. Je zult hem bijna alleen maar vliegend zien, waarbij hij vaak op een meter of twee langs de struiken vliegt. Het bont zandoogje is ook al in bossen en parken aan te treffen ook buiten de stad. De vlinder is donkerbruin met lichte crème vlekken. Deze vlinder is de afgelopen tien jaar enorm vooruit gegaan en kan nu bijna overal in Nederland waar bomen en struiken staan te vinden. Ook de koolwitjes zijn er waarbij het klein koolwitje tot nu toe het meest is doorgegeven. Het klein geaderd witje, die nu in het voorjaar zeer duidelijk donkere schubben langs de aders heeft, komt ook steeds meer tevoorschijn. Het groot koolwitje is de minst talrijke van de drie. Deze forse witte vlinder is te herkennen aan heel grote en opvallende zwarte vleugelpunten.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen