koninginnepagegele luzernevlinderkleine vuurvlinderkleine vos

Dagvlinders

Dagpauwoog.
In Nederland komen op dit moment 53 soorten dagvlinders voor (in Europa ruim 500 soorten dagvlinders). In totaal zijn er in Nederland 109 soorten waargenomen. Ruim twintig soorten komen vrij algemeen voor in ons land. Dit zijn de vlinders die u in uw tuin kunt verwachten.

Kijk op Vlindernet voor de soorten vlinders.

Helaas gaat het niet goed met veel dagvlinders. In de afgelopen 50 jaar zijn er 17 soorten verdwenen. Op de Rode Lijst Dagvlinders staan 30 vlindersoorten als bedreigd te boek. Slechts 23 soorten zijn niet bedreigd.

Kijk ook eens naar het Overzicht Nederlandse dagvlinders.

Kijk voor meer informatie over vlindersoorten op Vlindernet.

Icarusblauwtje.

Laatste wijziging: 19 september 2014
Ga naar vlindernet voor meer informatie over dag- en nachtvlinders en hun leefwijze.

Meer vlinders in de tuin?

Dat kan! Bekijk deze pagina en lees alles over het vlindervriendelijk maken van uw tuin.

Dag en nacht

Dagvlinders vliegen allemaal overdag. Ze zijn te onderscheiden van de overdag actieve nachtvlinders door naar hun voelsprieten te kijken: die zijn bij dagvlinders altijd knotsvormig. Lees meer over het herkennen van dagvlinders.

Dagvlinders hebben antennes die eindigen in een knopje.
Nachtvlinders hebben geen knopjes aan hun antennes.
Kommavlinder.
Sleedoornpage.