steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

16 februari 2015

Voorzichtige start vlindervoorjaar


De eerste kleine vossen zijn ontwaakt (foto: Kars Veling)
Afgelopen vrijdag ging er een vossenalert uit, want ze zouden wel eens flink kunnen gaan vliegen dit weekend. Uiteindelijk waren er wel wat vlinders actief, maar zeker niet massaal. De temperatuur was nog te laag en de wind maakte het nog killer.

Er zijn wel vlinders uit winterslaap ontwaakt en uiteraard zijn er atalanta’s gezien. De atalanta was vroeger trekvlinder, die hier in de winter niet aanwezig was, maar de laatste tien jaar, mede door de klimaatverandering, proberen steeds meer vlinders hier de winter te overleven en steeds vaker lukt dat ook. Ze hebben geen winterslaap, maar zitten gewoon in rust als het koud is en worden actief bij zonnig, niet te koel weer. Al vanaf begin januari werden er af en toe atalanta’s gezien en vanaf vrijdag tot zondag was dit de meest doorgegeven soort.

Ook citroenvlinders zijn al waargenomen. Deze zijn wel in winterslaap geweest de afgelopen winter. Ze zoeken daarvoor plekjes in groenblijvende struiken, zoals klimop en conifeer. Nu de zon plaatselijk volop scheen ontwaakten ze en werden de mannetjes al vliegend gezien, vooral in het zuidoosten van ons land, maar toch ook een melding uit Friesland. De komende weken zullen er steeds meer gezien worden want het is een algemene soort, waarmee het de laatste jaren ook weer wat beter gaat.


V.l.n.r.: atalanta, citroenvlinder, kleine vos en dagpauwoog (foto’s: Kars Veling)

Sneeuwbal is nu een bloeier waarop je dagpauwoog aan kunt treffen (foto: Kars Veling)
En dan de vossen. Verwacht mocht worden dat kleine vos, dagpauwoog en gehakkelde aurelia uit hun winterslaap zouden ontwaken en veel zouden worden gemeld via Waarneming en Telmee, maar dat viel flink tegen. Er zijn uiteindelijk van de eerste twee soorten zo rond de 10 vlinders gezien, terwijl gehakkelde aurelia helemaal nog niet werd gevonden. Het is dan nog wel vroeg, maar gezien het zonnige weer werd er meer verwacht. De zeldzame vossen zijn natuurlijk helemaal nog niet gezien. Deze komen maar erg weinig voor en als er maar een beperkt aantal dagpauwogen en kleine vossen wordt gezien is de trefkans op een grote of zelfs oostelijke vos wel erg klein.

De komende dagen en weken zullen er nog flink wat vlinders uit hun winterslaap ontwaken. Houd er rekening mee dat er, tussen de kleine vossen, zomaar een grote of oostelijke vos kan zitten. Probeer altijd een foto van de bovenzijde te maken, hoe slecht ook, want vaak geeft dat voldoende aanwijzingen voor een goede determinatie.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen