steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

12 oktober 2010

Vreemde kleine vuurvlinder

De afgelopen dagen wordt de kleine vuurvlinder nog volop gezien. Soms wordt er een afwijkende vorm gevonden, zoals op zondag 10-10-10 in Wageningen. De oranje kleur is bij deze vlinder veranderd in crèmewit.

Zo af en toe vinden we bij de vlinders afwijkende kleuren. Ze zijn vaak zeldzaam en het is een tref om er een te zien te krijgen. Vroeger, toen vlinderaars vlinderverzamelaars waren, was men erg met die vormen bezig. Graag had men al de bekende kleurvormen netjes opgeprikt in de vlinderkast. Ook nu zijn deze afwijkingen nog in trek, maar de verzamelaars zijn nu uitgerust met een fotocamera. Dit jaar zijn er bij De Vlinderstichting al opnamen binnen gekomen van kleine vos, atalanta en koevinkje met bijzondere tekening of kleur. Op zondag 10 oktober werd door Titia Wolterbeek in Wageningen een bijzondere vorm van de kleine vuurvlinder gezien. Hij vloog boven de herfstasters, baltsend met een gewone kleine vuurvlinder. Op de plaats waar bij gewone vuurvlinders het prachtige vurige oranje te zien is, is de kleur van deze crème wit. Deze afwijking lijkt te worden bepaald door slechts een enkel gen. Dat gen is ondergeschikt en komt dus niet tot uiting als er een gewoon gen ook aanwezig is. Dat zorgt er voor dat deze afwijking maar weinig voorkomt. Alleen op een geïsoleerde plek waar een klein aantal vuurvlinders bij elkaar voorkomt kan zo’n gen uiteindelijk leiden tot het regelmatig verschijnen van zo’n lichte vorm.


Een gewone en de afwijkende kleine vuurvlinder (foto: Kars Veling)

Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen