steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

4 januari 2011

Wat te doen en te laten voor de vlinders van de habitatrichtlijn?


Moerasparelmoervlinder, een van de habitatrichtlijnsoorten (foto: Kars Veling)
In Europa zijn er 29 soorten opgenomen op de habitatrichtlijn. Dat betekent dat deze soorten beschermd moeten worden. De Vlinderstichting heeft nu, samen met Butterfly Conservation Europe een notitie uitgebracht hoe deze soorten kunnen worden behouden.

Binnen Europa is de Habitatrichtlijn een van de belangrijkste instrumenten voor het beschermen van de natuur. De bijlagen van de Habitatrichtlijn bevatten lijsten met soorten waarvoor gebieden voor bescherming moeten worden aangewezen (bijlage 2) en waarvoor algemene bescherming nodig is (bijlage 4). Ondanks deze krachtige bescherming gaat er nog veel mis, soms bewust, soms door onwetendheid. Zo is er in Nederland leefgebied van het donker pimpernelblauwtje vernield bij de aanleg van pijplijnen.

De Vlinderstichting heeft samen met Butterfly Conservation Europe, de Europese organisatie voor het beschermen van vlinders, een (Engelstalig) document opgesteld waarin kort en krachtig wordt beschreven wat er wel en wat er niet moet gebeuren om de 29 soorten dagvlinders op de Habitatrichtlijn te behouden. We hopen dat dit document zal leiden tot een betere bescherming van onze Europese (en Nederlandse) vlinders. U kunt het hier downloaden.

Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen