steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

7 april 2017

Wow! wat een dagpauwogen!


De felgekleurde dagpauwoog is onmiskenbaar (foto: Kars Veling)
De dagpauwoog is een algemene vlinder in Nederland, maar dit voorjaar is hij wel erg talrijk. Er zijn al duizenden gemeld via de invoerportalen Waarneming en Telmee. Het warme weer in september van vorig jaar lijkt heel positief te zijn geweest voor deze kleurrijke vlinder.

Dagpauwogen zijn onmiskenbaar door de fraaie bruinrode kleur met de opvallende ogen op de voor en achtervleugels. Hij komt in het hele land voor en wordt vaak gezien in tuinen. Zeker in de zomer, als de vlinderstruiken bloeien, is het een echte tuinvlinder. Het is een soort die als vlinder overwintert. In de nazomer zoeken ze koele beschutte plekken op en gaan daar in winterslaap. Op de eerste zonnige voorjaarsdagen komen ze tevoorschijn. Dit voorjaar was hij buitengewoon talrijk. Er zijn in maart van dit jaar bijna 6500 meldingen geweest van meer dan 9000 individuen. Ter vergelijking, in 2016 waren er 416 meldingen uit maart en in 2015 waren dat er 515. Toch zegt dit verschil niet zoveel als je niet naar de omstandigheden kijkt. Dit jaar was maart erg zonnig en relatief warm, dus is het logisch dat er heel veel vlinders, ook dagpauwogen, worden gezien. Beter is om te kijken naar het relatief aantal, dat is het aantal waarnemingen van dagpauwoog gedeeld door de waarnemingen van alle dagvlinders samen. Ook dan blijkt 2017 een topjaar. Bijna 25% van alle vlinderwaarnemingen in maart had betrekking op de dagpauwoog.


Relatief aantal dagpauwogen in maart (bron: NDFF)


Dagpauwogen in de monitoringroutes, rood 2016, blauw gemiddelde van 1990-2015 (bron: Landelijk Meetnet Vlinders)

Binnenkort kunnen de rupsen van dagpauwoog weer gevonden worden in groepen bijeen op brandnetel (foto: Kars Veling)
Het is bij vlinders, zoals bij veel insecten, heel normaal dat er grote fluctuaties van jaar tot jaar optreden. Weersomstandigheden, maar ook natuurlijke vijanden kunnen grote invloed hebben. De piek die we dit voorjaar bij de dagpauwoog zien wordt veroorzaakt door het vorig jaar. Uit de gegevens van het Landelijk Meetnet Vlinders blijkt dat de dagpauwoog in 2016 een extra generatie had. Die heeft geprofiteerd van de buitengewoon warme en zonnig septembermaand. Dit betekende dat veel dagpauwogen in overwintering gingen en ook de winter was blijkbaar gunstig. Op dit moment zijn de dagpauwogen druk met de voortplanting. Mannetjes bezetten territoria langs bosrandjes en hopen daar een vrouwtje te versieren. De vrouwtjes zullen de komende weken hun eitjes afzetten op brandnetel. Dat doen ze met wel 50 of 60 eitjes bij elkaar en over een anderhalve maand kunnen we dan ook flinke groepen rupsen tegenkomen. Maar of we, in vervolg op de grote aantallen in het voorjaar, deze zomer weer veel dagpauwogen zullen zien is ook afhankelijk van de (weers)omstandigheden.

Dagpauwoog gezien? Geef hem door aan De Vlinderstichting

Of meld je waarneming via Telmee, Waarneming.nl of Tuintelling.nl
 


Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen