steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

24 november 2011

Zachte nachten: nachtvlinders kijken


Paring van kleine wintervlinder, vrouwtje is vleugelloos (foto: Kars Veling)
De vorst is even weg en voor de komende nachten worden temperaturen van minimaal 5 graden verwacht. Dan zijn er zeker nachtvlinders te zien. De moeite waard om, gewapend met een zaklamp, ’s avonds op pad te gaan.

Het werd al duidelijk tijdens de afwas: drie kleine wintervlinders (Operophtera brumata) op het keukenraam. Bij het wandelingetje naar de groencontainer een zwartvlekwinteruil (Conistra rubiginosa) op de nog bloeiende klimop. Dat is genoeg reden om een wat langere wandeling te gaan maken, en met succes. Op een boom waarop we drie weken geleden stroop hadden gesmeerd bleken de restanten nog niet weg, want ook hierop werd een zwartvlekwinteruil gezien. In het wijkparkje de Zump zaten meer dan 40 kleine wintervlinders. Vooral de mannetjes vielen op als witte vlaggetjes tegen de stam. Ook werd een veel minder opvallend, want vleugelloos, vrouwtje gezien en zelfs een drietal parende stellen. Dat speuren met een felle zaklamp op de boomstammen leverde ook nog een bosbesuil (Conistra vaccinii) op en flink wat vrouwtjes van zuidelijke boomsprinkhaan. Een paar daarvan zaten met hun sabelvormige legboor eitjes af te zetten in de stam. Kortom er is ’s avonds nog genoeg te beleven de komende dagen. Geef uw waarnemingen door op telmee of waarneming.nl.


V.l.n.r. vrouwtje kleine wintervlinder, bosbesuil, zwartvlekwinteruil en zuidelijke boomsprinkhaan ei-afzettend (foto's: Kars Veling)

Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen