steenrode heidelibelklein koolwitje op sleedoornheideblauwtjedistelvlinder op kattenstaart
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellen in Nederland. Helpt u ook mee?

Nieuws

14 september 2012

Zeldzame roodstreepspanner gezien


Een roodstreepspanner (foto: T. van Woerden)
Op waarneming.nl stond een heel leuke waarneming van de roodstreepspanner. Dit is een zeldzame trekvlinder die maar weinig in Nederland wordt gezien.

Op 22 augustus ving Gerrit Koopman op het Roggebotzand een gelig vlindertje, die hij niet direct op naam kon brengen en fotografeerde. Het was zelfs onduidelijk of het een macro of een micro nachtvlinder betrof. Het forum van waarneming.nl bood uitkomst en het bleek te gaan om de roodstreepspanner (Rhodometra sacraria). Dit is een trekvlinder die al vroeg in het jaar naar het noorden vliegt. De nakomelingen worden hier vooral in de maanden augustus en september waargenomen en komen op licht. Het is een soort van warme, zonnige open plaatsen, akkers en volkstuinen. Ze kunnen overdag gemakkelijk worden opgejaagd, maar vliegen nooit ver weg; ze rusten vaak op een grasstengel. Er zijn geen rupsenvondsten bekend uit Nederland. De soort is niet in staat om hier te overwinteren. Kijk op het forum van waarneming.nl voor de melding en de foto.

Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »

Ook op de hoogte blijven van het nieuws van De Vlinderstichting?
Word dan lid van de nieuwsbrief!


Of abonneer je op onze RSS-feed.


| |
De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen