Nieuwsbericht

'Kabinet goochelt met getallen'

vrijdag 24 december 2010

De voorzitter van het Nationaal Groenfonds, Pieter van Vollenhoven uit in EenVandaag harde kritiek op het natuurbeleid van het kabinet Rutte I. Hij zegt dat de aangekondigde bezuinigingen absoluut niet mogen leiden tot het stoppen van de aanleg van verbindingen tussen verschillende natuurgebieden, zoals vastgelegd in de Ecologische Hoofdstructuur.

Van Vollenhoven heeft zo zijn twijfels bij de cijfers die het kabinet naar buiten heeft gebracht.'Dan heb je het over het goochelen met getallen. De staatssecretaris zegt dat 90 procent van de plannen in die Ecologische Hoofdstructuur zijn gerealiseerd. Wij komen tot de conclusie dat er maar 50 tot 52 procent is gerealiseerd'.

Dit kabinet besloot in het regeerakkoord geen geld meer te steken in het verder ontwikkelen van de Ecologische Hoofdstructuur. Het kabinet wil met name bezuinigen op de realisering van verbindingen tussen de verschillende natuurgebieden. Volgens Van Vollenhoven is het kapitaalvernietiging als de aanleg stopt. 'We zijn al bijna 20 jaar onderweg, als je die formule nu loslaat dat is dat echt kapitaalvernietiging. En je werkt dan ook met een onbetrouwbare overheid. We moeten dit afmaken, bezuinigen mag niet betekenen dat we stoppen'.

Van Vollenhoven wil de toekomstige grondgebieden voor geplande verbindingen 'bevriezen'. Door vast te leggen dat hier geen wegen of bijvoorbeeld stations worden gebouwd kunnen de plannen voor de Ecologische Hoofdstructuur worden voortgezet als er weer geld beschikbaar is.
Tientallen boeren en landeigenaren hebben grond beschikbaar gesteld voor deze projecten. Dat dit wellicht voor niets is geweest stoort van Vollenhoven. 'We vinden dat je de overheid moet kunnen vertrouwen. De overheid heeft hierin een grote verantwoordelijkheid. Belofte maakt schuld'.

Bekijk het item van EenVandaag.