Nieuwsbericht

Fantastisch vlinderweekend!

maandag 31 maart 2014

Het was geweldig weer voor mensen dit weekend, maar ook de vlinders hebben erg goed gevlogen. Warm en zonnig weer dat is waar ze van houden (zowel de mensen als de vlinders). De citroenvlinder is het meest gemeld.

De citroenvlinder is de meest gemelde soort afgelopen weekend. Het is nog net maart en zelden zijn er zo vroeg al zoveel vlinders gezien en doorgegeven aan Waarneming en Telmee als dit weekend en trouwens de hele maand al. Nog steeds zijn de vlinderoverwinteraars is de meerderheid. De citroenvlinder is het meest gezien, op de voet gevolgd door kleine vos en dagpauwoog. De andere vlinderoverwinteraar, gehakkelde aurelia, blijft wat achter, maar de nieuwkomer als overwinteraar, atalanta is toch ook redelijk wat gezien. Deze vlinder heeft geen winterslaap en echt koude winters overleeft hij niet, maar zo’n warme als we nu hebben gehad is geen enkel probleem. Meer nog dan gehakkelde aurelia en atalanta is oranjetipje gezien, een popoverwinteraar. Het is een echte voorjaarsbode en de soort vliegt de laatste jaren steeds vroeger. Nu waren er zaterdag en zondag meer dan 350 meldingen met bijna 500 vlinders. Het zijn vooral mannetjes die nu zijn doorgegeven. Dat komt omdat deze altijd wat eerder vliegen dan de vrouwtjes (dat scheelt dagen), ze veel en opvallend vliegen en ze niet zijn te verwarren door de prachtig oranje vleugelpunt. Er zijn ook enkele vrouwtjes gemeld, maar deze worden ook veel over het hoofd gezien omdat ze lijken op koolwitjes, die trouwens ook al volop aanwezig zijn.

Ook in stad en dorp is het boomblauwtje volop aanwezig. Klein koolwitje is het meest algemeen, maar ook van klein geaderd witje zijn er meer dan 200 meldingen. De klein geaderd witjes zijn in het voorjaar erg opvallend geaderd. Er zijn langs de aders die door de vleugels lopen veel donkere schubjes aanwezig, waardoor ze sterk opvallen. In de zomergeneraties zijn er veel minder van die donkere schubben en komt de vlinder dus veel lichter over. Een andere popoverwinteraar die al veel is gezien dit weekend is boomblauwtje. Dit schitterend blauwe vlindertje is erg opvallend en komt ook veel voor in tuinen. Andere blauwtjes vliegen nog niet, dus verwarring is eigenlijk niet mogelijk. Het bont zandoogje, ook als pop overwinterend, is ook al gesignaleerd en er zijn zelfs al waarnemingen van landkaartje, kleine vuurvlinder en groentje, die er ook erg vroeg bij zijn. Om de soortenlijst van afgelopen weekend compleet te maken: ook grote vos, kleine parelmoervlinder, distelvlinder en argusvlinder zijn gezien. Maart gaat hiermee de boeken in als een recordmaand voor wat betreft de vlinderwaarnemingen.

Boomblauwtje Citroenvlinder GehakkeldeAurelia Voorjaar waarnemingen