Nieuwsbericht

Landelijke tuinvlindertelling op zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus

zondag 25 juli 2010

Op 31 juli en 1 augustus zal overal in Nederland en België door duizenden gezinnen gespeurd worden naar vlinders in de tuin. In België al voor de vierde maal, in Nederland is dit jaar de tweede editie. Alle waarnemingen kunnen worden doorgegeven op www.vlindermee.nl.

Iedereen ziet wel eens vlinders in de tuin. Maar waarom zou je ze tellen? Door de vlinders in je tuin te tellen, kun je meten hoe het met de natuur in je omgeving gaat. En die cijfers zijn belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en op klimaatverandering.
Meedoen met de tuinvlindertelling is heel makkelijk: tel op 31 juli en 1 augustus de vlinders in je eigen tuin. Het maakt niet uit of je de vlinders op een bloem hebt gezien of fladderend door de lucht. Belangrijk is wel dat je niet twee keer dezelfde vlinder telt. Daarom schrijf je alleen het grootste aantal vlinders op die je op eenzelfde moment hebt gezien. Op de website www.vlindermee.nl kun je de vlinders die je in je tuin hebt gezien, doorgeven.

2009 was een goed jaar voor de Nederlandse vlinders. Door de koude winter en het warme voorjaar vlogen de vlinders volop. Helaas betekent dit niet dat het goed gaat met de vlinders. Want als we naar het langjarig gemiddelde kijken, gaan veel soorten hard achteruit. En dat geldt ook voor de ‘gewone’ tuinvlinders: de citroenvlinder en de dagpauwoog bijvoorbeeld, hebben het zwaar.

Neem voor meer informatie over de tuinvlindertelling contact op met De Vlinderstichting