Nieuwsbericht

Late pimpernelblauwtjes

dinsdag 31 augustus 2010

De pimpernelblauwtjes zijn zeer zeldzame vlinders in Nederland. Het pimpernelblauwtje vliegt op één vliegplaats bij Den Bosch en het donker pimpernelblauwtje in het Roerdal. In 2010 hadden beide soorten een afwijkende vliegtijd.

Op 24 augustus van dit jaar werden nog 3 pimpernelblauwtjes op de monitoring routes geteld, 7 dagen later dan de laatste waarneming sinds de herintroductie van deze soort in 1990. Tot dit jaar was 17 augustus de laatste datum dat een pimpernelblauwtje werd gezien. Het is echter niet zo dat de vliegtijd van deze soort in dit jaar bijzonder lang was. De vlinders begonnen, zoals zo veel andere soorten, pas laat. Op 25 juni werden de eersten gezien, en dat was toch bijna drie weken later dan in 2007. In dat jaar waren ze al op 7 juli actief. Voor de pimpernelblauwtjes is het trouwens niet handig om hun vliegtijd verder naar voren te verschuiven. Ze hebben namelijk jonge knoppen van de grote pimpernel nodig. Voor de eerste vrouwtjes zijn er nog maar heel weinig bloemhoofdjes beschikbaar, pas later komt de grote pimpernel uitbundig in bloei en kleurt de hooilanden donkerrood.

Het donker pimpernelblauwtje komt voor in een aantal wegbermen in het Roerdal. De soort is daar in 2001 verschenen, waarschijnlijk vanuit het aangrenzende Duitsland. Ook het donker pimpernelblauwtje is gebonden aan grote pimpernel. De rupsen kunnen alleen deze plantensoort eten. Deze vlinder vloog in 2010 wel veel langer dan in andere jaren. Hij heeft zijn vliegtijd zowel aan het begin als aan het einde uitgebreid. De eerste vlinders vlogen al op 4 juli en de laatste werd op 13 augustus gezien. Op de vliegplaatsen van deze soort komt de grote pimpernel op voedselrijkere grond voor en kan daardoor eerder en uitbundiger bloeien. Er is geen gebrek aan geschikte waardplanten in het begin van de vliegtijd, zodat de vrouwtjes goed hun eitjes af kunnen zetten.

NAGEKOMEN BERICHT:

NAGEKOMEN BERICHT:Inmiddels is het pimpernelblauwtje ook op 31 augustus en op 2 september nog gezien.