Nieuwsbericht

Libellen tellen moeilijk?

donderdag 20 februari 2020

Als je mensen vraagt of ze libellen willen tellen, krijg je vaak de reactie: “Ik vind ze wel heel leuk hoor, maar ik kan ze echt niet uit elkaar houden”. Voor veel mensen is er een drempel om mee te doen. Toch zijn er niet eens zo heel veel soorten; als je weet waarop te letten, valt het herkennen mee. Om dit te ervaren organiseert De Vlinderstichting de komende tijd libellenherkenningscursussen.

Libellen zijn fascinerende dieren, maar niet altijd even makkelijk te herkennen. Ze bewegen zich snel en de meeste van de grotere libellen, zoals glazenmakers, zie je bijna altijd vliegend. De kenmerken zijn dan soms moeilijk te onderscheiden.

Cursus libellen herkennen

De drempel om libellen te gaan tellen is dan soms te hoog. Daar willen we graag verandering in brengen! Kom naar één van de cursussen libellen herkennen die door het hele land gegeven worden en leer waar je op moet letten. De cursussen bestaan uit een theorieochtend en een middagexcursie in het nabijgelegen libellenrijke gebied. We hopen dat u het na afloop van de cursus aandurft om libellen te gaan tellen en misschien zelfs mee te werken aan het meetnet libellen en een route te gaan tellen. De cursussen worden gegeven in de Biesbosch, De Peel, het Leersumse veld en in de Wieden. 

Bekijk alle cursussen 

 

Wie is wie?

Alvast een tipje van de sluier: het meest belangrijke is dat je moet weten waarop je moet letten. 

Neem nou de blauwe juffertjes. Die zijn klein en lijken vreselijk veel op elkaar. Maar een juffertje heeft wel honderd kenmerken en die kun je niet allemaal in je opnemen en onthouden. Vaak kun je met twee of drie kenmerken de meeste juffertjes in Nederland echter prima op naam brengen. Datzelfde geldt ook voor de glazenmakers, heidelibellen en andere families. Ze lijken moeilijker dan ze zijn. Volg de cursus en ga komend jaar goed voorbereid op pad!

Naar de libellencursus

cursus herkennen Libellen